Edzőtáborokban próbálják kezelni a kínai jólétet

Az elhízás és az internetfüggőség is a fiatalokat sújtó népbetegség lett. Sok pénzt kénytelenek elkölteni a szülők.

Buzna Viktor
2017. 08. 19. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínában hagyományos üdvözlési forma, hogy a férfiak egymás hasát paskolják meg. A baráti gesztusnak összetett jelentése van. Részben célzás a látványos anyagi jólétre, másrészt, éppúgy, mint Nyugaton, a ruha alatt kerekedő has a korral járó elkényelmesedés jele is. Ezért bár a haspaskolás egyértelműen baráti gesztus, lényegében egymás szekálásáról szól.

Mégis, a jólétet szimbolizáló nagy has tekintélyt kölcsönöz, ezért arra a kínai ember hagyományosan büszke. A mai napig látni az utcán pólójukat feltűrt férfiakat, akik kidüllesztik „idomaikat”, a pocakot birtokosa sokatmondóan csapkodja egy-egy vita hevében. Kérdés, hogy e tradíció megváltozik-e majd, ugyanis a XXI. századra kiteljesedett globalizáció és robbanásszerű anyagi jólét nem várt társadalmi problémákat generált. A fiatalok ízlését a globális konzumkultúra diktálja, a nagy hasú férfiak így kimentek a divatból. Ez nemcsak a városi, középosztálybeli fiatalok külsején látszik meg, hanem a sport- és táplálékkiegészítő-ipar statisztikái is új trendekről árulkodnak. A Financial Times idei cikkében számolt be arról, hogy 2008 óta megduplázódott az eladott fitneszterembérletek száma, sportruházatokból pedig 11 százalékkal többet adtak el tavaly, mint 2015-ben. A jogilag hézagosan szabályozott táplálékkiegészítők terén pedig Kína jelenleg az Egyesült Államok után a második legnagyobb piac.

A kínai néplélek ugyanakkor nem heverte ki a múlt pusztító éhínségeit. Kifejezetten él a köztudatban például a XX. század legsúlyosabb, 1958 és 1961 közötti időszaka, amikor legalább 15 millió ember halt éhen. Érthető, hogy a jólét megrészegítette a társadalmat, az ételfogyasztás ezért drasztikus növekedésnek indult. Leglátványosabban a múlt klasszikus hiányterméke, a hús utáni igény nőtt meg. Egy év alatt átlagosan 63 kilogrammot fogyaszt el belőle egy kínai ember, ez a szám 1982-ben csupán 13 kilogramm volt. A népköztársaságban a húsfogyasztás ökológiai lábnyoma a Kommunista Pártot is aggasztani kezdte, ezért tavaly programot indított visszafogására, a vezetés 2030-ig 50 százalékkal csökkentené a mértékét. Látszólag semmi nem szabja azonban gátját a gyorséttermek terjeszkedésének. A McDonald’s a múlt héten jelentette be, hogy csaknem megduplázza üzleteinek számát Kínában, a most működő 2500 gyorsétterem mellé további 2000-et nyit majd. Az amerikai cég a kisebb városokat célozza meg, ezzel a tervek szerint a következő öt évben két számjegyű növekedést biztosítanak.

A nagy jólét kárvallottjai pedig a gyermekek, az éhínséget átélt szülők az ő kéréseikre többségében nem mondanak nemet. Így nem meglepő, hogy a fiatalok körében akad a legtöbb kövér: idén nyáron megjelent egy felmérés, miszerint Kínában 15 millió 18 év alatti fiatal tartozik az elhízottak körébe (a felnőttek közül pedig mintegy 57 millióan). A seattle-i Washington Egyetem 195 országban vizsgálta a jelenséget 1980 és 2015 között, megállapították, hogy az érintett országokban inkább a rossz minőségű étel és a nem megfelelő életmód, semmint a nagy étkezések okozzák a gyerekek tömeges elhízását. A Pekingi Egyetem is vizsgálódott a témában, és a júniusban megjelent eredményeik azt mutatták, hogy míg 1985-ben a 7 évesnél idősebb diákok 2,1 százaléka volt túlsúlyos, ez a szám 2014-re 12,2 százalékra nőtt, 2030-ra pedig elérheti a 28 százalékot.

Sok szülő Kínában a problémát edzőtáborokkal kezeli. Az úgynevezett bootcampek népszerűek, de drágák. A South China Morning Post riportjában írták meg, hogy 28 ezer jüant (1 millió 87 ezer forintot) fizetnek a szülők – igaz, az ár két hónapon át napi kétszeri-háromszori testmozgást és szigorú diétát tartalmaz. A cél, hogy a gyerekek testsúlyuk 2 százalékát adják le hetente.

Kínában azonban nemcsak a kövér gyerekeket dugják edző- vagy más táborokba, hanem a jólét másik kórtünetét, az internetfüggőséget is így kezelik. Az országban 2008 óta regisztrált mentális betegségnek számít az internetfüggőség, a hírek szerint mintegy 24 millió embert érinthet. A drasztikus mentális és pszichés kezelésekbe a napokban egy 18 éves fiú halt bele, esete nem egyedülálló. A korábban történt számos tragédia ellenére a szintén hatalmas összegű részvételi díjat egyre több szülő fizeti ki gyerekének kezelésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.