Egyre mélyül a venezuelai válság

Az ellenzéket megfenyegette az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke.

MTI
2017. 08. 05. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors és kemény fellépéssel fenyegette meg Nicolás Maduro szocialista elnök politikai ellenfeleit pénteken az alkotmányozó nemzetgyűlés vezetője, Delcy Rodríguez.
A volt külügyminisztert egyhangúlag választották meg a vitatott körülmények között életre hívott gyűlés élére.

„Ne gondolják, hogy hetekig, hónapokig vagy évekig fogunk várni. Már holnap cselekedni fogunk. Le fog sújtani az igazság azokra az erőszakos fasisztákra, akik gazdasági és lélektani háborút indítottak ellenünk\" – fogalmazott Rodríguez.

A világ egyik legnagyobb olajkészletével rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. A gazdasági problémák egyik forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, ezért az olaj világpiaci árának esése miatt Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, az infláció is elszabadult. Sok helyen leállt a termelés, a boltok kiürültek. Nicolás Maduro a fasisztának és terroristának bélyegzett ellenzéket és az Egyesült Államok vezette külföldi összeesküvést hibáztatja országa gazdasági problémáiért.

A politikai válság pedig abból ered, hogy Maduro és pártja, valamint az általuk irányított államapparátus minden eszközzel igyekszik megakadályozni az ellenzéket a kormányváltásban. Az ellenzék 2015-ben elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választáson, és a venezuelaiak döntő többsége Maduro távozását akarja, de az elnök híveiből álló legfelső bíróság fokozatosan megkurtította a törvényhozás jogköreit, s egy alkalommal még a parlament feladatainak átvételére is kísérletet tett. Az ellenzék az alkotmány adta lehetőségekkel élve aláírásgyűjtést is kezdeményezett, hogy az államfő leváltását népszavazás útján érjék el, de ezt hol a választási bizottság, hol bíróságok akadályozták meg.

Az alkotmányozó nemzetgyűlést Nicolás Maduro kezdeményezte, elmondása szerint azért, hogy békét teremtsen az országban az alkotmány újraírásával. Az ellenzék szerint viszont a testület egyetlen célja, hogy az elnök bebetonozhassa hatalmát, és ne kelljen megtartani a jelenlegi alkotmány értelmében jövőre esedékes államfőválasztást, amelyen a rendkívül népszerűtlen Maduro valószínűleg megbukna.

Az ellenzék bojkottálta az alkotmányozó nemzetgyűlési választást, az elektronikus szavazáshoz a szoftvert szállító cég vezetője pedig a héten úgy nyilatkozott, hogy a választást „minden kétséget kizáróan” manipulálták. A vitatott választás miatt a Vatikán is a nemzetgyűlés felfüggesztését kérte Nicolás Madurótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.