ENSZ-program: az eddigieknél kétszer több menekültet fogadna be Merkel

Néhány évvel ezelőtt 20 ezerben állapodtak meg egy ENSZ-program keretében.

MTI
2017. 08. 11. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kancellár – miután megbeszélést folytatott Filippo Grandival, az ENSZ menekültügyi főbiztosával és William Lacy Swinggel, a Nemzetközi Migrációs Szervezetet (IOM) főigazgatójával – úgy fogalmazott, az 500 milliós lakosú unió 40 ezer embert még „el tud viselni”. Németország természetesen kész kivenni a részét a befogadásból – tette hozzá Merkel.

Az ENSZ néhány évvel ezelőtt terjesztett elő egy betelepítési programot, és ennek keretében az uniós tagállamok 20 ezer szíriai menekült befogadását vállalták.

A kancellár bejelentette azt is, hogy Németország jövőre akár 50 millió euróval (15 milliárd forint) is támogathatja az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) és a IOM-et.

Nem múlhat a pénzen a szervezetek munkájának sikere – hangsúlyozta a kancellár, hozzátéve, hogy elsősorban a Líbiából érkező illegális bevándorlók jelentenek nagy kihívást. A kancellár szólt arról is, hogy nem szeretné, ha a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányára rányomná a bélyegét a menekülttéma.

A menekültpolitikán még bőven van mit dolgozni, a megoldáshoz lépésről lépésre közeledünk. Líbiában például már most jobb valamivel a helyzet, mint egy évvel ezelőtt, igaz, még mindig nagyon sok a feladat – mondta Merkel.

Filippo Grandi és William Lacy Swing példásnak értékelték Merkel és kormánya menekültpolitikáját.

Grandi megköszönte Németországnak, hogy az elmúlt években átvette a vezető szerepet a menekültpolitikában és segít megoldani a humanitárius válságot.

Swing dicséretre méltónak nevezte a német menekültpolitikát, mert az bátran úgy döntött, hogy segít az elmúlt években Európába érkezett menekülteknek és migránsoknak.

Külön méltatta Merkel 2015. szeptemberi döntését a Magyarországról érkező menekültek beengedéséről. Úgy fogalmazott, nagy benyomást tett rá az a „felelősségvállalás és humánus viselkedés”, amit a kancellár és kormánya tanúsított a migránsokkal szemben.

Németországé a legnagylelkűbb és az egyik legfelelősségteljesebb hozzáállás a menekültpolitikában – mondta az IOM főigazgatója.

Az UNHCR adatai szerint tavaly világszerte 65,5 millió ember menekült valamilyen háború, erőszak vagy üldöztetés elől, ez 300 ezerrel több, mint 2015-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.