Észak-Korea nemsokára igazi atomhatalom lehet

Trump olyan tűzzel és haraggal válaszolna Észak-Koreának, amilyet még nem látott a világ.

MN
2017. 08. 08. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Koreának sikerült létrehoznia egy olyan mini nukleáris töltőfejet, amilyet be tud illeszteni a rakétáiba – áll egy bizalmas amerikai állambiztonsági jelentésben, amelyet a Washington Post szellőztetett meg. Ha Kim Dzsongunnak van ilyen nukleáris töltőfeje, az azt jelenti, hogy a phenjani rezsim átlépett egy fontos mérföldkövet, hogy teljes értékű atomhatalom legyen.

„A legjobb, ha Észak-Korea többé egyetlen fenyegetést sem tesz az Egyesült Államoknak. Tűzzel-vassal fogunk válaszolni neki, amilyet még nem látott a világ” – reagált a fejleményre harcias fenyegetéssel Donald Trump amerikai elnök.

Az elemzést az Egyesült Államok legfontosabb katonai hírszerző szervezete, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) készítette még a múlt hónapban. Nem sokkal korábban egy másik amerikai jelentés is napvilágot látott, amely szerint Észak-Korea a korábban gondoltnál jóval több, akár hatvan atomfegyverrel is rendelkezhet. Eddig az elemzők általában ennél kisebb számokról beszéltek.

Trump korábban már többször jelezte, Kim Dzsongunnak soha nem engedhetik meg, hogy nukleáris fegyvereivel az Egyesült Államokat fenyegesse. H. R. McMaster, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója néhány napja azt mondta, hogy az USA a katonai opciót sem zárja ki a koreai fegyverkezés miatt. A nemzetközi színtéren Oroszország és Kína (Észak-Korea egyetlen kvázi patrónusa) is beállt az ENSZ Biztonsági Tanácsában az eddigieknél is szigorúbb gazdasági szankciók mögé Észak-Koreával szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.