Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki, Japán felett repült el

A japán védelmi erő észlelte a rakétát, de nem tett kísérletet arra, hogy megsemmisítse azt.

MN
2017. 08. 29. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát indított kedden reggel, amely átrepült Japán északkeleti része felett, és a Csendes-óceánba csapódott – közölte a dél-koreai hadsereg, de a hírt megerősítette a japán kormány is. A rakéta ezek szerint 2700 kilométert tett meg, legnagyobb tengerszint feletti magassága 550 kilométer volt.

A tokiói vezetés működésbe hozta riasztórendszerét, és figyelmeztette a térség prefektúráit a veszélyre. Az NHK japán közszolgálati tévé arról számolt be, hogy nincs jele károknak. 

„Észak-Korea meggondolatlan akciója soha nem látott komoly és súlyos fenyegetés nemzetünkre” – nyilatkozta Abe Sinzó japán miniszterelnök, aki egyeztetett Donald Trump amerikai elnökkel is. Trump állítólag biztosította a kormányfőt, hogy az Egyesült Államok 100 százalékban Japán mellett áll.

A japán védelmi erő nem tett kísérletet arra, hogy megsemmisítse a rakétát, amely 1180 kilométerre a második legnagyobb japán szigettől, Hokkaidótól keletre, három részre szakadva csapódott a tengerbe. 

A rakéta típusa egyelőre nem ismeretes, de a Reuters által idézett szakértő szerint feltehetőleg a közelmúltban kifejlesztett, Hvaszong–12 közép-hatótávolságú fegyverről van szó. Az északi rakétakísérletet az amerikai és dél-koreai erők éves hadgyakorlatához időzítették. Korábban Phenjan azzal fenyegetőzött, hogy négy Hvaszong–12 rakétát lő ki a csendes-óceáni Guam szigetére, ahol az amerikai flotta egyik legfontosabb bázisa található.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsa összehívását. Az ülést várhatóan még kedden megtartják. A Biztonsági Tanács legutóbb augusztusban fogadott el újabb szigorú büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen nukleáris és rakétaprogramja miatt. A szankció nyomán Phenjan évi egymilliárd dollárnyi (több mint 255 milliárd forintnyi) exportbevételtől eshet el. 

Kritikus ponthoz jutott a válság a Koreai-félszigeten – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján. A szóvivő nyugalomra intett minden érintett felet, és ismét felszólította őket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. „Nyomásgyakorlás, büntetőintézkedések, fenyegetések nem tudják megoldani a problémát. A problémát egyetlen módon lehet megoldani, megszakítani a nukleáris tesztek és hadgyakorlatok ördögi körét: párbeszéd keretében foglalkozni minden fél ésszerű biztonsági aggályával” – mondta.

Ezzel a szóvivő arra célzott, hogy Peking szerint a válság kialakulásáért a nukleáris és rakétateszteket végző Észak-Korea és a közös hadgyakorlatokat tartó Egyesült Államok és Dél-Korea is felelős. Megismételte Kína azon javaslatát, hogy legyen egy „kettős moratórium”, amelyben az említett országok felhagynak a másikat provokáló tevékenységükkel.

A harmadik gyermek

A dél-koreai Yonhap News értesülései szerint az ország parlamenti hírszerző bizottságának hétfői ülésén a Nemzeti Hírszerző Szolgálat vezetője azt mondta, tudomásuk szerint 2017 februárjában megszületett Kim Dzsongun harmadik gyermeke. A baba neméről és nevéről nincsenek információi.

Az észak-koreai vezetőnek 2010-ben és 2013-ban is született egy-egy gyermeke feleségétől, Ri Szoldzsutól.

2013-ban a volt amerikai kosárcsillag, Dennis Rodman látogatást tett az országban, és ő kürtölte világgá, hogy Kim Dzsongun második gyermeke lány, akit Dzsu Áénak hívnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.