Fehérek elleni diszkriminációt lát az amerikai egyetemeken a Trump-kormány

Egy jelentés szerint a feketék és latinok előnyben részesítése „szándékos faji alapú megkülönböztetés”.

MN
2017. 08. 02. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Trump-kormány igazságügyi minisztériuma arra készül, hogy vizsgálatot, esetleg pereket is indítson egyetemek ellen, amelyek felvételi gyakorlata a gyanú szerint diszkriminálja a fehér bőrű jelentkezőket – írj a New York Times egy belső jelentésre hivatkozva. A dokumentum szerint egyes, meg nem nevezett egyetemeken és főiskolákon „szándékos faji alapú megkülönböztetés” tapasztalható, amelyek ellen fel kell lépni.

Az amerikai felsőoktatásban számos helyen alkalmaznak pozitív diszkriminációt a kisebbségi – elsősorban fekete és latin – jelentkezőkkel szemben, előnyben részesítve őket más, magasabb pontszámot kapó jelentkezőkkel szemben. Ez ugyan lehetőséget biztosít a hátrányos helyzetű diákoknak is, de más szemszögből nézve megnehezíti a fehér és az ázsiai jelentkezők dolgát is, hiszen nekik kevesebb hely marad, amiért jobban meg kell küzdeni.

A felsőoktatásban működő pozitív diszkrimináció kritikája is jelzi a Trump-kormány és a Jeff Sessions által vezetett igazságügyi minisztérium konzervatív fordulatát. A New York Times szerint ebbe a sorba illeszkedik még a választói regisztráció megnehezítése, a melegek és transzneműek jogainak korlátozása vagy a rendőrségi reform is.

Roger Clegg, a Reagen- és az első Bush-kormány magas rangú tagja, aki jelenleg a Center for Equal Opportunity (Egyenlő Esélyek Központja) konzervatív szervezet elnöke, üdvözölte az ötletet, amely szerinte már rág esedékes lett volna. „A polgárjogi törvények szándékosan fogalmaznak úgy, hogy mindenkit védenek a megkülönböztetéstől. Gyakran előfordul a diszkrimináció nemcsak a fehérek, de az ázsiai-amerikaik ellen is” – mondta.

Kristen Clarke, a liberális törvényhozókból álló Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law (Jogászok bizottsága a polgári jogokért a törvény előtt) azonban bírálta a szerinte mélyen nyugtalanító kezdeményezést. Az ötlet szerinte káoszt okozna, és az egyetemeknek és főiskoláknak attól kellene félniük, hogy a kormány beavatkozik a munkájukba, és megbünteti őket csak azért, mert igyekeztek fenntartani a sokszínűséget az intézményekben.

Az igazságügyi minisztérium nem kívánt részleteket közölni a tervről, és nem tette lehetővé azt sem, hogy a New York Times interjút készítsen John Gore-ral, a polgárjogi részleg vezetőjével.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.