Felkerült a Balkán Trump térképére

Elemzők szerint Washington az orosz befolyás visszaszorítása miatt szervezte meg a találkozót.

MN
2017. 08. 01. 20:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-balkáni országok vezetőivel tárgyal szerdán Montenegró fővárosában, Podgoricában Mike Pence, az Egyesült Államok alelnök. Donald Trump amerikai elnök beiktatása óta Pence az első magas rangú egyesült államokbeli, aki a térségben tárgyal. Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter szerint az amerikai alelnök látogatása megerősíti az Egyesült Államok és Montenegró közötti stratégiai kapcsolatot, illetve további biztatást ad a NATO-hoz júniusban csatlakozott, Adria-parti országnak.
Egyes moszkvai kommentárok szerint azonban a látogatás inkább azt jelzi, hogy az Egyesült Államok vissza akar térni a Balkánra, és vissza akarja szerezni ottani befolyását, illetve gyengítené Moszkva hatását a térségben.
Montenegrót számos gazdasági, politikai és vallási kapcsolat fűzte Oroszországhoz a múltban, ám Podgorica az utóbbi néhány évben inkább a Nyugat felé fordult, és nyíltan hirdette, csatlakozni kíván az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Ez utóbbi döntésre Moszkva rosszallóan reagált. A tavaly októberi parlamenti választáson tervezett puccskísérletben a feltételezések szerint két orosz állampolgár is részt vett, a végső cél pedig az lett volna, hogy oroszbarát pártokat juttassanak hatalomra Montenegróban, és így leállítsák az ország euroatlanti integrációját. Moszkva tagadta, hogy bármi köze lenne a meghiúsult kísérlethez. Az orosz fél azonban korábban azt is rosszallóan fogadta, hogy Podgorica csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz.

Mike Pence szerdán Dusko Markovic montenegrói, Zoran Zaev macedón, Ana Brnabic szerb, Andrej Plenkovic horvát, Edi Rama albán és Denis Zvizdic boszniai miniszterelnökkel, valamint Hashim Thaci koszovói államfővel találkozik.

A politikusok az úgynevezett adriai alapokmányt aláíró országok csúcstalálkozóján ülnek össze. A dokumentumot 2003-ban írta alá Albánia, Macedónia és Horvátország az Egyesült Államokkal, majd 2008-ban Montenegró és Bosznia-Hercegovina is csatlakozott a szövetséghez. Szerbia, Szlovénia és Koszovó megfigyelőként társult a többi balkáni országhoz. Az együttműködés célja, hogy támogassa a NATO-csatlakozásra vágyó országokat. Albánia és Horvátország 2009-ben, Montenegró pedig az idén csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Szerbia viszont azért kért csak megfigyelői státust, mert nem kívánja feladni katonai semlegességét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.