Felvették, ahogy észak-koreaiak kémkednek Ukrajnában

A két férfi egy rakétaprogram adatait próbálta megszerezni – az ukrán kémelhárítás orra előtt.

MN
2017. 08. 25. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedi felvételt tettek közzé a napokban az ukrajnai biztonsági szolgálatok: a 2011-ben készült, rejtett kamerás felvételen látható, ahogy két észak-koreai férfi szigorúan titkosnak hitt dokumentumokat fotóz egy raktárhelyiségben.

A felvételt a CNN mutatta be először, az ukrán szolgálatok szerint pedig a két kém egy helyi rakétaprogram részleteit akarta megismerni, és ehhez korábban megkörnyékezett több rakétaszakértőt is – olyan paraméterekre voltak kíváncsiak, mint az ukrán fejlesztésű ballisztikusrakéta-rendszerek felépítése, a helyi napelem-technológia, a szilárd hajtóműves hordozórakéták üzemanyaga vagy a mobil kilövőállomások rendszere.

A kémek mindent meg akartak tudni az Ukrajnában fejlesztett, majd nemzetközileg betiltott RT23-as mobil rakétarendszerről – a rendszert akár egy vonatszerelvényről is lehet működtetni, interkontinentális hordozórakétája pedig egyszerre akár tíz 55 kilotonnás nukleáris robbanófejet is eljuttathat 11 ezer kilométeres távolságba.

A megkérdezett szakértők ugyanakkor rögtön értesítették a kémelhárítást, így az csapdát tudott állítani a két kémnek.

Az észak-koreai ügynökök pedig bele is sétáltak a kelepcébe: a kapott csali információk alapján bejutottak egy raktárba, ahol lefotózták az előre kihelyezett hamis dokumentumokat, és közben hangosan izgultak azon, hogy le ne merüljenek a kameráik.

Az ukrajnai jelentésben csak X5-nek és X32-nek nevezett kémeket elfogták, és 2012-ben bíróság elé állították. Mindketten börtönbe kerültek, de az X32-es elítélt előbb szabadult – társa jelenleg is büntetését tölti. A CNN riportere megkereste az X32-es foglyot, aki csak annyit mondott, hogy szabadulása után visszatérne hazájába, többet azonban saját és családja biztonsága védelmében nem akart elárulni.

Bár az ukrán kémelhárítás demonstratív célból mutathatta be a felvételt, az anyag csak megerősíti az amerikai hírszerzés gyanúját, hogy Phenjan ukrán forrásból, gyárakból szerezhetett értékes adatokat. A felhasznált információk aztán félelmetes ütemben felgyorsították a diktatúra rakétaprogramját, amelynek eddigi csúcsteljesítménye a valóban ütőképes Hvaszong–12-es interkontinentális rakéta.

Kijev ezt tagadja, és Oroszországot hibáztatja a kiszivárgó haditechnikai fejlesztések miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.