Gorka Sebestyén távozik a Fehér Házból

Trump nemzetbiztonsági tanácsadója nyílt levélben mondott le. Egyes hírek szerint azonban nem önszántából.

Kovacsik Ágnes
2017. 08. 26. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácsadó lemondólevelét a The Federalist című jobboldali portál hozta nyilvánosságra, majd a hírt fehér házi tisztségviselők megerősítették több internetes oldalnak is. A The New York Times szerint Gorkát lemondásra kényszerítették. Steve Bannon stratégiai főtanácsadó múlt heti menesztése után valószínűsíthető volt, hogy Gorka már nem sokáig marad a posztján.

Az elnöki hivatal egyik – neve elhallgatását kérő – tisztségviselője viszont azt állította, hogy „Gorka Sebestyén nem mondott le, de azt megerősíthetem, hogy nem dolgozik többé a Fehér Házban” – írja az MTI a Politico című lap alapján.

A Politico portál idézett is Gorka lemondóleveléből. „Sajnálatos módon azokat, akik a leginkább megtestesítették és képviselték a »Tegyük ismét naggyá Amerikát!« politikáját, akaratukon kívül házon belül háttérbe szorították, módszeresen eltávolították vagy ellehetetlenítették az elmúlt hónapokban” – írta a volt tanácsadó.

Gorka Sebestyén nemzetbiztonsági ügyekben adott tanácsokat Donald Trump elnöknek. Lemondólevelében kifejtette azt is, hogy nem értett egyet a meghirdetett új afganisztáni stratégiával.

„Az a tény, hogy azok, akik megírták és jóváhagyták a beszéd vázlatát, és kihagyták belőle a radikális iszlámnak, a radikális iszlám terrorizmusnak még az említését is, azt bizonyítja, hogy az ön elnökjelölti kampányának egyik alapvető eleme tovatűnt” – fogalmazott Gorka Trumpnak címzett levelében.

Nem kevesen iszlamofóbnak tartották, mert azt hirdette, hogy az erőszak alapvető része az iszlám vallásnak, és szerinte ez a Koránból is kiderül. Gorkát politikai és sajtóberkekben megosztó személyiségként könyvelték el.

A The New York Times péntek éjjeli tudósításában egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy kinevezésekor Gorka úgy nyilatkozott: „visszatértek az alfahímek” a Fehér Házba.

Legutóbb azzal került a figyelem középpontjába Trump magyar származású nemzetbiztonsági főtanácsadója, hogy azzal érvelve védte meg a muszlimok előtt az amerikai elnököt – aki nem emelt szót azonnal az augusztus eleji, a minnesotai mecset elleni támadás miatt –, hogy a robbantás akár lehetett egy „ál-” vagy „megrendezett” gyűlölet-bűncselekmény, meg kell várni az eset kivizsgálását.

Ám nemcsak Gorka, hanem a felesége is megosztó személyiség. Katharine Gorka, a Trump-kabinet nemzetbiztonsági elemzője volt az, aki visszavonatta a fehér fajvédők ellen küzdő csoport kormányzati támogatását. A Huffington Post korábbi beszámolója szerint néhány héttel a charlottesville-i merénylet előtt Donald Trump kormánya Katharine Gorka és Trump egyik tanácsadója ajánlására beszüntette a Life After Hate nevű, szélsőjobboldaliak deradikalizálásával foglalkozó csoport kormányzati támogatását. Gorka felesége már korábban is azért küzdött, hogy a pénzt a fehér fajvédők elleni harc helyett a „radikális iszlám terroristák” elleni harcra fordítsák. Holott utóbbiak feleannyi erőszakos cselekedetért felelősek, mint a szélsőjobbosok.

A 46 éves Gorka Sebestyén – aki magyar szülők gyermekeként Nagy-Britanniában született – korábban a Nemzetvédelmi Egyetemen oktatott, és a közvélemény előtt a Breitbart News jobboldali portál kolumnistájaként vált ismertté.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.