Immár Koszovó megosztásába is belemennének a szerbek – de elkéstek

Vucic elnök nemzeti konzultációs felvetése után Dacic külügyminiszter konkrét tervvel állt elő.

Majláth Ronald
2017. 08. 01. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő javaslattal állt elő hétfőn Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Blic nevű napilapban megjelent írásában. A szocialista politikus ebben kifejtette: Koszovó felosztása az albánok és a szerbek között hosszú távú megoldást jelenthetne a Belgrád és Pristina között évek óta fennálló konfliktusokra. Mindennek keretében különleges státust kellene biztosítani a koszovói szerb templomoknak és kolostoroknak, valamint létre kellene hozni a koszovói szerb kisebbségi önkormányzatok közösségét, amiről négy éve egyezett meg a két fél Brüsszelben. Ugyan Dacic már korábban felvetette Koszovó megosztásának ötletét – sőt, néhány éve még egy területcserébe is belement volna, amelyben Szerbia a szerbség által lakott koszovói területekért albánok által lakott dél-szerbiai községeket adott volna Koszovónak –, a mostani javaslatra akkor került sor, amikor Szerbiában a leggyakoribb beszédtéma az alkotmány által autonóm tartománynak deklarált terület jövője.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök a Blic múlt heti számában megjelent, nemzeti konzultáció szükségességéről szóló írásában úgy fogalmazott: Szerbiának meg kell oldania a Koszovóval fenntartott viszonyt annak érdekében, hogy ezt a terhet a jövő nemzedékeinek ne kelljen tovább cipelniük, és Szerbia is tovább tudjon lépni. „Itt az ideje, hogy nemzetként felhagyjunk azzal, hogy struccként a homokba dugjuk a fejünket, próbáljunk meg végre realisták lenni, ne engedjük meg magunknak azt, hogy elveszítsük vagy átadjuk másnak, amink van, de ne is várjuk, hogy az ölünkbe hulljon az, amit már rég elveszítettünk” – fogalmazott a szerb elnök, azonban akkor még nem fogalmazott meg konkrét megoldási tervet a hosszú évek óta fennálló problémára. Egy svájci lapnak azonban hétfőn már meglebegtette a kompromisszum lehetőségét, mikor úgy fogalmazott, ha a két fél nem hajlandó arra, hogy veszítsen valamit, a konfliktus örökké fog tartani, ami mindét oldalnak árt.

Ugyan a szerb kormánypártok kezdeményezése látszólag előremutató, igen valószínű, hogy ezzel elkéstek. 2011-ben – három évvel azután, hogy a tartomány egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától – népszavazást rendeztek, melyből kiderült, hogy Koszovó 1,74 milliós lakosságából mindössze 25 ezren vallották magukat szerbnek, vagyis a szerbség aránya 1,5 százalék alá esett. Ugyan egy 2002-es becslés szerint még 4 százalékra volt tehető ez az arány, a szerb politikai elit nem sietett a probléma rendezésével, így az ország 2006-os alkotmánya is Szerbia szerves részeként határozta meg a tartományt.

Nehezíti a megoldást, hogy ma még a szerb kormánypártok sem egységesek Koszovó jövőjét illetően. Míg a szocialisták a felosztást tartják ideális megoldásnak, Aleksandar Vulin védelmi miniszter leszögezte, hogy Belgrád nem készül Pristina önállóságának elismerésére. Lapunk kíváncsi volt a szerb kormány gerincét adó Szerb Haladó Párt véleményére is, melynek parlamenti képviselője, Ljubisa Stojmirovic, a külügyi bizottság tagja elmondta: mind az Európai Uniónak, mind pedig másoknak meg kell érteniük, hogy Szerbia nem fog lemondani Koszovóról, és sosem fog beleegyezni abba, hogy Koszovó önálló állam legyen. Hozzátette: legfeljebb abba mennének bele, hogy Koszovó a jövőben szélesebb autonómiát kapjon.

Felkerestük a Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karának oktatóját, Boban Stojanovicot is, aki úgy látja, hogy Dacic ötlete lehetne az egyetlen megoldás, amit végső esetben mindkét fél elfogadhatna. Azonban kérdés, hogy nem késett-e el ezzel a szerb külügyér. „Nekem úgy tűnik, hogy igen, elkésett, mert erről még a 2000-es évek elején kellett volna tárgyalni” – mondta Stojanovic. Szerinte 2008 után, vagyis Koszovó függetlenségének kikiáltását követően, illetve azután, hogy az elmúlt években számos kérdésben megegyezett Belgrád Pristinával, Koszovónak már nem áll érdekében erről egyezkedni. A politológus kiemelte: a mostani felvetés akkor válna igazán fontossá, ha a külső tényezők reális megoldásként látnák Koszovó felosztásának lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.