Jean-Claude Juncker: Nem szeretném elveszíteni Magyarországot

Az Európai Bizottság elnöke Orhan Pamukot olvas egy osztrák üdülőparadicsomban, és közben retteg egy újabb háborútól.

Kuthi Áron
2017. 08. 03. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország még rosszabb helyzetben lesz a brexit után, mint Magyarország, nyilatkozta a Politiconak az Európai Bizottság elnöke, aki a brüsszeli uniós hírportálnak nagyrészt arról beszélt, milyen jó formában van most az Európai Unió. Jean-Claude Juncker arra már nem tért ki, miért éppen a britek Európai Unióból való távozása után fordulna rosszabbra a lengyelek helyzete, arra annál inkább, hogy a tagállamokban elindult a gazdasági növekedés, csökken a munkanélküliség és a költségvetési hiány. A Politico rákérdezett, ebben mekkora szerepe van az Európai Bizottságnak, mire Juncker bevallotta, relatíve kevés

Szerinte jól alakulnak a brexittárgyalások, és nem hagyott kétséget afelől, hogy a brexit keményebb változatának híve, tehát szerinte nem kell abba ringatnia magát senkinek, hogy megbukik a folyamat és félbeszakad a britek kiválása. Ismert, július végén az ír és a máltai kormányfő is azt nyilatkozta, hogy nem valósul meg a brexit. 

A politikust arról is kérdezték, az alapvetően egyformán Brüsszel-ellenes magatartást tanúsító lengyel és magyar kormányok közül most miért inkább Lengyelországra jár rá a rúd. A választ megkerülve a politikus inkább azt mondta, Orbán Viktorral szívélyes a kapcsolata, rendszeresen beszélnek egymással, és nem szeretné elveszíteni Magyarországot. Juncker bevallotta, nem áll pártján annak, hogy a nyugat-balkáni országok mihamarabb csatlakozhassanak az unióhoz. 

Juncker Ausztriában tölti szabadságát, és a pihenésre a török irodalmi Nobel-díjas Orhan Pamuk könyveit viszi magával, amelyek szerinte nehéz olvasmányok. Nála lesz egy Trumpot, Clintont és Busht is felvonultató thriller, de mert szerinte ez a könyv hamis képet vázol fel amerikai kollégáiról, azt tervezi, hogy írójának levelet ír. 

És ha még belefér, elolvassa Florian Illies 1913 – Az évszázad nyara című korrajzát az első világháború előtti Európáról. Ez arról szól, hogy kontinenst a békesség hatja át, és egy évre rá itt a háború. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez megint megtörténhet – vallotta Juncker.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.