Junckerék női kvótát vezetnek be Brüsszelben

Tehetséges hölgyeket akarnak felkutatni az eurobürokraták soraiba, de a bejelentés napján hat férfit neveztek ki.

Földi Bence
2017. 08. 01. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság női kvótát vezet be, 2019. november 1-jére a menedzsmentjében dolgozó nők arányának el kell érnie a negyven százalékot – derült ki a Jean-Claude Juncker vezette uniós intézmény közelmúltban közzétett sajtóközleményéből. – Az intézkedés része a Juncker-bizottság által meghirdetett Sokszínűség és befogadás elnevezésű stratégiának – közölte a német kereszténydemokrata Günther Oettinger, aki költségvetésért és humán erőforrásért felelős biztosként dolgozik az Európai Bizottságban.

A női kvóta terve nem új keletű, egy évvel ezelőtt a Politico európai kiadásának nyilatkozva Kristalina Georgieva bizottsági alelnök azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a kinevezéseket, ha nem lesz a jelöltek között elegendő nő. Juncker a negyven százalékot korántsem tartja elégnek. 2017. május elsején az osztályvezetők 35 százaléka, a más vezető pozícióban lévők 33 százaléka volt nő a bizottságban – a Juncker-bizottság első napjaiban ugyanezen körökben 27 és 32 százalék volt nő.

– A rövid határidővel vállalt kvóta a menedzsment tagjaira vonatkozik, azaz a főigazgatókra, igazgatókra és más magas beosztású brüsszeli eurokratákra, egészen az osztályvezetőkig – közölte lapunkkal az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. Az intézkedés több kérdést is felvet, így – mint minden női kvótánál – azt is, hogy lehetőséget nyújt-e negatív diszkriminációra. A bizottság képviselete szerint ez kizárt, a tehetséges nők felkutatására fordítanának több figyelmet, mentorprogramokkal és különféle képzésekkel segítik majd a leendő hölgy munkavállalóikat.

Úgy tudjuk, hogy alapvetően a képességek alapján döntenek majd az egyes pozíciókról. – Ha közel azonos képességű, de nem azonos nemű jelölt között kell dönteni, akkor a hölgyet fogják választani – mesélte lapunknak egy az EU intézményrendszerén belül, Brüsszelben dolgozó hölgy forrásunk. Mint mondta, a bejelentés nem vetett hullámokat. – Brüsszel vakációs hangulatban van, az EU kong az ürességtől, még a lobbista intézmények is, így nem érkezett jelentősebb reakció a bejelentésre – jelentette ki a nő.

Nem jár majd nagyobb szankciókkal, ha a bizottság bizonyos alegységei nem lesznek képesek tartani magukat a kvótákhoz. Az intézmény magyarországi képviselete lapunk kérdésére közölte, a kvótát teljesíteni nem képes osztályoktól csak annyit várnak el 2019. november elseje után, hogy több női jelentkezőt toborozzanak, mielőtt eldöntenék, kit vesznek fel egy pozícióra. Valószínűleg ez járhatott a bizottság fejében akkor is, amikor az intézkedéscsomag meghirdetésének napján bejelentették, hat vezető pozícióra hat férfit vettek fel, a 29 jelöltből mindössze négy volt nő.

A Sokszínűség és befogadás stratégiájában további három hátrányos helyzetű csoportról esik szó: az idősekről, a megváltozott munkaképességűekről, valamint a heteroszexuálistól eltérő nemi identitású (LGBTI) emberekről. Kérdésünkre, hogy velük kapcsolatban is tervezi-e a bizottság kvóták bevezetését, a magyarországi képviselet így válaszolt: – A többi csoport esetén elsősorban az (akár nem tudatos) munkahelyi diszkrimináció elkerülése a bizottság célja. Brüsszeli forrásunk szerint az idősebbek jogaiért nem kell harcolni, mivel – mint mondta – a menedzsment körülbelül 85 százaléka ötvenévesnél idősebb. A hölgy közölte, az LGBTI-embereknél is felmerült már a kvóta szükségessége, de velük kapcsolatban komplikáltabb a helyzet, mert nincs olyan statisztika, hogy hányan dolgoznak az uniós intézményekben.

Az ügyben több európai parlamenti (EP) képviselőt is megkerestünk, de a legtöbben nem reagáltak. Jávor Benedek (Párbeszéd) és Morvai Krisztina (független) jelezte, hogy szabadságát tölti. Egyedül a szocialista Szanyi Tibor válaszolt érdemben, szerinte „nem éppen szépségdíjas megoldás” a női kvóta, de „szakmailag kétségtelenül hatékony”. Úgy gondolja, a női kvóták ellentmondásosságán sokat javíthatna, ha egy ember egy adott munkahelyen csak egyszer lehetne kvótakedvezményezett. Arra a kérdésre, hogy hátrányosan érintheti-e az intézkedés a férfiakat, Szanyi így válaszolt: – Szerintem nem, de végső választ a gyakorlat ad majd. A Sokszínűség és befogadás stratégia további kedvezményezett csoportjai kapcsán az MSZP-s EP-képviselő kijelentette, a kvóták nem jelentenének megoldást. Inkább „roppant óvatos személyzeti politikával” lehetne védeni őket, például „a diszkriminatív kirúgásokkal, piszkálódásokkal” szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.