Kim Dzsongun még kivár, csökkent a háborús feszültség

Az észak-koreai diktátor kissé visszavett, és az amerikaiak is azt hangsúlyozzák, nem akarnak rendszerváltást.

MN
2017. 08. 15. 4:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető tájékoztatást kapott a hadsereg által kidolgozott tervekről, amelyek értelmében rakétatámadást hajtanának végre az Egyesült Államokhoz tartozó Guam sziget térségében – jelentette kedden a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A phenjani rezsim vezetője úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna az ügyben.

A diktátor az ország rakétaerőinek főhadiszállásán tett hétfői látogatásakor ugyanakkor azt mondta: kész elrendelni a támadást, illetve hogy az Egyesült Államok már érzi a „hurkot a nyaka körül”, amit saját háborús csörtéje váltott ki. Kim arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy „józanul mérlegeljék, mit nyerhetnek és mit veszthetnek”.

James Mattis amerikai védelmi miniszter arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát, hogy ha rakétát indít az Egyesült Államok ellen, a konfliktus háborúvá szélesedhet.

Mattis és Rex Tillerson külügyminiszter ugyanakkor a The Wall Street Journal című lap hétfői számában közös véleménycikkében azt írta: az Egyesült Államoknak nem áll szándékában rendszerváltozást előidézni Észak-Koreában, illetve felgyorsítani a két Korea újraegyesítését. Washington ezek szerint „nem keres semmiféle ürügyet arra, hogy csapatokat állomásoztasson a demilitarizált övezettől északra”.

A két amerikai miniszter szerint az Egyesült Államok és Észak-Korea között az 1953-ban véget érő koreai háború óta nem volt ilyen komoly a feszültség, de annak okát Észak-Korea többször végrehajtott törvénytelen ballisztikusrakéta-kísérleteiben és háborús hangnemében látják, amelyre azonban a Trump-kormányzat a nemzetközi közösség által támogatott diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással válaszol.

Nem lehet katonai akció a Koreai-félszigeten Szöul beleegyezése nélkül, ugyanakkor a dél-koreai vezetés mindent el fog követni, hogy megakadályozzon egy háborút – jelentette ki kedden Mun Dzsein dél-koreai elnök.

A Koreai-félszigeten csak Szöul dönthet katonai akcióról, más pedig nem határozhat ilyesmiről Dél-Korea hozzájárulása nélkül – jelentette ki Mun Dzsein dél-koreai elnök a televízióban közvetített beszédében, amelyet az ország japán uralom alóli felszabadításának 72. évfordulója alkalmából mondott. A dél-koreai kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy minden eszközzel elejét vegye egy háborúnak – ígérte Mun, aki arra szólította fel az északi országrészt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.