Klímagyilkos gáz tonnáit mérték Olaszországban

A fluoroform tizennégyezerszer ártalmasabb a szén-dioxidnál, egy északolasz régióban 80 tonnánál több kerülhetett belőle a levegőbe.

MN
2017. 08. 08. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várt helyen, Olaszországban sérthetik meg a csaknem 200 ország által elfogadott klímaegyezmény megkötéseit – írja honlapján a BBC.

A portál egy svájci kutatócsoport jelentésére hivatkozik cikkében: a jungfraujochi monitoringállomás mérései szerint egy pontosabban meg nem nevezett észak-olaszországi régióban évente 60-80 tonna CFH–3-at, vagyis a hűtőiparban és tűzoltóanyagként is használt fluoroformot bocsátanak ki – miközben a hivatalos olasz jelentések szerint itt legfeljebb két-három tonna kerülhet a levegőbe.

Bár a szám elsőre nem tűnhet kimagaslóan soknak, a fluoroform az egyik legártalmasabb üvegházgáznak számít: egy tonnája 14 800 tonnányi szén-dioxid pusztító hatásával ér fel, és 270 évig is megmaradhat a légkörben. „Az északolasz régióban mért többlet megfelel egy 80 ezres lakosságú olasz város szén-dioxid-kibocsátásának” – mondta a BBC-nek  Stefan Reimann, a kutatást publikáló svájci laborközpont munkatársa.

Az olasz környezetvédelmi ügynökség a BBC-nek ugyanakkor cáfolta, hogy eltértek volna a vállalt fluoroformkibocsátási szinttől – korábbi jelentéseiket pontosnak nevezték, a svájci vizsgálat eredményeit pedig visszautasították.

Az ügy azért is kínos, mert Olaszország elviekben a klímaegyezmény egyik transzparens és megbízható tagjának számít – szemben a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Kínával, ahol az Európában már betiltott hűtőgázból, a szén-tetrakloridból évente akár 20 ezer tonnát engednek a levegőbe, és ahol a közölt kibocsátási adatok annyira megbízhatatlanok, hogy elemzők szerint akár 100 százalékos plusz-mínusz eltérés is elképzelhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.