Letartóztatási parancsot adtak ki a volt thaiföldi kormányfő ellen

Ügyvédje azt mondta: nem tudja megerősíteni, hogy védence még az országban lenne.

MTI
2017. 08. 25. 6:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jinglak 2011 és 2014 között volt Thaiföld miniszterelnöke. Azért vádolják hűtlen kezeléssel, mert kormányzása idején állami támogatást nyújtottak a rizstermesztőknek, és ezáltal – a hatóságok szerint – több milliárd dolláros veszteséget okoztak a költségvetésnek.

A bíróság az ügyben szeptember 27-re halasztotta az ítélethirdetést. A bíró közölte, hogy a volt kormányfő egészségi problémára hivatkozva kérte az ítélethirdetés elhalasztását, de nem csatolt orvosi véleményt. Attól tartanak, hogy Jinglak esetleg az ország elhagyására készül.

Noravit Lalaeng, a politikus ügyvédje azt mondta: nem tudja megerősíteni, hogy védence még az országban lenne.

A thaiföldi bevándorlási hivatal azt közölte, nincsenek adatai arról, hogy a politikus elhagyta volna az országot. Prajuth Csan-Ocsa tábornok, a kormányzó katonai junta vezetője pénteken elrendelte az ország határainak megerősített ellenőrzését.

A bíróság mindenesetre elrendelte, hogy foglalják le Jinglak kilencszázezer dollár értékű (234 millió forint), letétbe helyezett óvadékát. Amennyiben Jinglak szeptemberben sem jelenik meg a bíróság előtt, úgy távollétében hirdet ítéletet a testület.

Az exkormányfő hívei az ország különböző részeiről a fővárosba utaztak, és összegyűltek a bíróság épülete előtt, hogy támogatásukról biztosítsák a volt vezetőt.

A rizstermesztők támogatása – amelyben a piacinál magasabb áron vásárolta fel a terményt az állam – egyebek mellett azért kavart súlyos belpolitikai hullámokat Thaiföldön, mert az ország mezőgazdasági területei számítanak Jinglak Sinavatra és pártja politikai hátországának, így a vele szemben álló városi közép- és elitrétegek képviselői szavazatvásárlásnak tartották a programot. Az ország első női kormányfőjét akár tízévi börtönbüntetéssel sújthatják, ha a bíróság bűnösnek találja.

Jinglak Sinavatrát 2014 májusában az alkotmánybíróság kényszerítette lemondásra, mert szintén a rizstermesztőknek adott támogatások miatt bűnösnek találta hatalommal való visszaélésben. Két héttel lemondatása után, 2014. május 22-én a thaiföldi hadsereg vértelen államcsínyt hajtott végre, amely után őrizetbe vették a miniszterelnököt, kormányának tagjait, de a kormányellenes tüntetők vezetőit is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.