Már megindultak haza a szíriai menekültek – kivéve Európából

Törökországból, Libanonból, Jordániából és Irakból is egyre többen mennek vissza az egykori lakhelyükre.

Majláth Ronald
2017. 08. 14. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2017 januárja és júliusa között 602 759 szíriai állampolgár tért vissza az otthonába – közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A jelentés szerint a visszatérők túlnyomó többsége – vagyis 84 százaléka – korábban belső menekült volt, azaz Szíria határain belül kényszerült másik lakhelyet választani (róluk itt írtunk részletesen). A visszatérők 16 százaléka Törökországból, Libanonból, Jordániából és Irakból ment haza, a törökországiak és a jordániaiak elsősorban Aleppó és Haszaka tartományba költöznek. A jelentés európai hazatérőkről nem tesz említést.

Az érintettek döntő többsége, mintegy 405 ezer ember Aleppó kormányzóságba érkezett. Ezután következik Hama kormányzóság (75 ezren) és Rakka kormányzóság (45 ezren), Idlibbe és a külön közigazgatási egységet jelentő úgynevezett vidéki Damaszkuszba 27, illetve 21 ezren költöztek vissza. Az adatok szerint a szíriai menekültek 97 százaléka a saját otthonába tért vissza, csupán 3 százalékuk kényszerült arra, hogy lakást béreljen, elhagyatott házba vagy egy másik menekülttáborba költözzön. A fenti számok emellett azt is bizonyítják, hogy a szíriai menekültek nagy többsége azokra a területekre költözik vissza, amelyeket a kormányerők felszabadítottak a lázadóktól vagy az Iszlám Államtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.