Maradona kiállt Maduro mellett, haragszanak is rá Venezuelában

A demokratikus rend lebontásával vádolta meg a helyi kormányt az amerikai kontinens tizenhét országa.

MN
2017. 08. 09. 4:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Limai találkozójuk közös nyilatkozatában többek között olyan országok külügyi vezetői ítélték el Nicolás Maduro baloldali venezuelai elnök hatalomgyakorlási módszereit, mint Kanada, Mexikó, Kolumbia, Brazília, Argentína és Chile. Egyúttal leszögezték, hogy illegitimnek tartják a Maduro által létrehozott új alkotmányozó nemzetgyűlést, és nem fogják elismerni egyetlen döntését sem – írja a távirati iroda. 

Állásfoglalásukat aznap adták ki, amikor az ellenzék bojkottja mellett megválasztott új alkotmányozó testület a nemzeti gárda segítségével „megszállta” a venezuelai parlament épületét, kizárva az ellenzéki többségű törvényhozás tagjait.

A regionális találkozó résztvevői nyilatkozatukban elítélték az alapvető polgári és szabadságjogok Venezuelában tapasztalt „szisztematikus megsértését”, a politikai ellenfelek üldözését, bebörtönzését és a szabad választások hiányát.

– Amit Venezuelában látunk, az diktatúra – jelentette ki sajtóértekezletén a regionális találkozó házigazdája, Ricardu Luna perui külügyminiszter. Luna azt mondta, fontosnak tartják, hogy kollektíven is foglalkozzanak a Venezuela okozta „példátlan regionális válsággal”, bár az új csoport tagjai egyenként is lépéseket tesznek majd az ügyben.

Luna szavai a venezuelai helyzet eddigi legélesebb külföldi minősítését jelentik,

annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség számos tagja elítélte már Maduro kormányának brutális fellépését a tüntetők ellen és a hatalma megszilárdítására alkalmazott módszereit.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Ra’ad al-Husszein ugyancsak kedden tette közzé jelentését a Venezuelában kialakult társadalmi, gazdasági és politikai válságról, azzal vádolva a karhatalmat, hogy április óta aránytalan erőszakot alkalmaz a tiltakozókkal szemben.

Ugyanakkor, a limai találkozóval párhuzamosan Caracasban tartotta tanácskozását az úgynevezett ALBA-csoport, amely a latin-amerikai térség Venezuelával szövetséges baloldali kormányait tömöríti, köztük Nicaraguát, Bolíviát, Ecuadort és Kubát.

Az MTI beszámolója szerint Henrique Capriles venezuelai ellenzéki vezető és volt elnökjelölt helyi idő szerint kedden

bírálta Diego Maradona világbajnok argentin labdarúgót, aki a Facebookon kiállt Nicolás Maduro szocialista elnök mellett.

Capriles kifogásolta, hogy bár Maradona baloldalinak vallja magát, és állítása szerint katonai egyenruhát öltene Hugo Chávez néhai szocialista elnök örökségének megmentéséért, valójában a milliomosok fényűző életét éli elefántcsonttornyában, és fogalma sincs arról, mi zajlik Venezuelában.

– Az egyetlen dolog, amit Maduro tett, az Venezuela lerombolása volt – mondta a Miranda szövetségi államot kormányzó ellenzéki vezető a Mitre argentin rádióadónak. – Aki Madurót védi, az jöjjön el Venezuelába. De ne a Miraflores-palotába menj, ha Venezuelába jössz. Diego Armando (Maradona) egy ötcsillagos hotelből biztosan a Miraflores-palotába menne. Szívesen elvinném Maradonát olyan helyekre, ahol hétköznapi emberekkel beszélhet.

A caracasi Miraflores-palota a venezuelai elnök hivatalos székhelye. Maradona jelenleg Hollandiában tartózkodik, ahol csapata, az Egyesült Arab Emírségek másodosztályában versenyző al-Fudzsajra az előidényben játszik. A focista és edző Hugo Chávez és Fidel Castro néhai kubai elnök kitartó támogatója és nagy barátja volt. Az 56 éves futballsztár kedden a közösségi oldalon azt írta:

„Halálunkig chavisták maradunk.

Ha Maduro parancsba adja, a szabad Venezueláért egyenruhát öltök, hogy az imperializmus ellen harcolhassak. Éljen Maduro! Éljen a forradalom! Éljenek az igazi venezuelaiak, nem pedig azok, akiknek a jobboldalhoz van valami közük.”

A mély politikai, gazdasági és társadalmi válságba süllyedt Venezuelában április óta erőszakos kormányellenes tüntetések zajlanak, a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban eddig több mint 120-an haltak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.