Mintegy 600 ezer magyar élhet most az uniós országokban

A Portfolio megpróbálta felfrissíteni a statisztikai adatokat. Ez alapján London nem a második legnagyobb magyar város.

MN
2017. 08. 30. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Portfolio.hu cikksorozatot ír a kivándorolt magyarokról, akiknek a számát megpróbálta megmérni a gazdasági portál. A KSH számait idézik, mely 2013 elején 350 ezerre, egy évvel később pedig 330 ezerre tette a hazánkat elhagyó polgárok számát, a külföldi cégalapítással foglalkozó Kftkreator pedig 600 ezerre. Mivel nincs erre vonatkozó egységes európai adatbázis, ezért a hírportál sok esetben – a korább mérésekhez hasonlóan – csak becsülni tudott.

A Portfolio a szomszédos országok közül a határon túli ingázók miatt nem vette figyelembe csak Ausztriát és Horvátországot. A többi uniós tagállam statisztikai hivatalaihoz fordultak, illetve minden országnak írtak e-mailt az ott élő magyarok száma felől érdeklődve. Bulgária, Észtország, Málta, Hollandia és Portugália statisztikusai többszöri megkeresésre sem válaszoltak, vagy egyáltalán nem tudtak adatokat küldeni. Mindezek alapján a következő adatok jöttek ki a Portfoliónak: a legtöbb magyar (mintegy 192 ezer) Németországban tengeti napjait, az ezüstérmes Franciaország (146 ezer fő), a bronz pedig az Egyesült Királyság (91 ezer fő).

Utóbbi mellbevágó, ugyanis alapvetően cáfolja a régóta keringő legendát, miszerint London a második legnagyobb magyar város.

Mintegy 72 ezeren élnek Ausztriában honfitársaink közül, a többi EU-s országban ennél jóval kevesebben.

Svédországban mintegy 16 ezren, Spanyolországban alig 10 ezren, a hatezret még az Írországban, Olaszországban és Belgiumban élő magyarok száma éri el.

A cikk szerzője megjegyzi, a francia adat jócskán túl-, a brit pedig alulbecsültnek tűnik. A portál emiatt készített egy módosított becslést, az adatsorokat és a számítási technikákat itt találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.