Nem egyezkednek Rómával a Földközi-tengeren hajózó mentőszervezetek

A mentőhajók üzemeltetői nem írják alá a kódexet, ragaszkodnak ahhoz, hogy a tengerjog alapján működnek.

MN
2017. 08. 01. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jutott megállapodásra az olasz kormány a Földközi-tengeren tevékenykedő mentőszervezetekkel, miután a legtöbb, mentőhajót működtető szervezet nem volt hajlandó aláírni a Róma által szorgalmazott magatartási kódexet. A francia alapítású Orvosok Határok Nélkül (MSF) misszióvezetője, Tommaso Fabbri azt nyilatkozta: „Továbbra is változtatás nélkül végezzük a mentési műveleteket.” A német Jugend Rettet és a Sea Watch is azt közölte, nem értenek egyet a javaslattal, és folytatják a tevékenységüket.

A Földközi-tengeren, Líbia és Olaszország közt tucatnyi szervezet üzemeltet mentőhajókat, amelyekkel az Európába tartó menekülteket mentik ki a túlzsúfolt, rossz állapotban lévő bárkákról és csónakokról, majd viszik őket főleg olasz kikötőkbe. Az ő szempontjukból ez életmentés, a kritikusok szerint viszont az embercsempészek munkáját segítik, hiszen elég csak néhány mérföldre eltávolodniuk a parttól – a mentőhajók gyakran a líbiai felségvizek határán belül tevékenykednek – és várni a mentőszervezeteket.

Az olasz kormány által javasolt magatartási kódexben egyebek mellett szerepelne egy olyan kitétel, amely szerint a mentőhajók nem kapcsolhatják ki a nyomkövetőiket – hogy ellenőrizni lehessen, mennyire mennek közel a líbiai partokhoz –, nem kommunikálhatnak az embercsempészekkel, és biztosítaniuk kell, hogy a hatóságok emberei, akár fegyveresen is a fedélzetre léphessenek.

A mentőszervezetek ezt úgy értelmezték, hogy kriminalizálni akarják a tevékenységüket, ezért elutasították a kódex aláírását. Azt állítják, a nemzetközi tengerjog alapján pedig nekik kötelességük felvenni és biztonságos kikötőbe vinni a hajótörötteket. A Sea Watch nevű, német alapítású szervezet – amely saját bevallása szerint tavaly 20 ezer ember kimentésében vett részt – azt közölte: nem újabb szabályokra, hanem újabb hajókra van szükség, és már meg is kezdte a gyűjtést egy új jármű felszerelésére.

Idén eddig 115 ezer ember érkezett illegálisan Európába, a többségük, 95 ezer Olaszországba. A római kormány szerint ennek kezelése már meghaladja a kapacitásaikat, ezért szabályoznák egyebek mellett a mentőszervezetek munkáját is, illetve átirányítanák a hajóikat más kikötőkbe. Az olasz kormány emellett továbbra is szorgalmazza valamiféle, a menedékkérőket az EU-tagállamok közt elosztó mechanizmus működtetését.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.