Olcsó és gyors a kínai nagy sebességű vasút

A fejlesztés inkább közszolgálat, mint jó üzlet. De hiába a pozitív hazai példa, külföldön a technológia nem kelendő.

Buzna Viktor
2017. 08. 23. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sárga-tenger mentén fekvő kínai kikötőváros, Tiencsin (Tianjin) a pekingi diákok egyik népszerű turisztikai úti céljának számít. Részben homokos tengerpartja miatt, másrészt mert a XIX–XX. században itt berendezkedő európai hatalmak, közöttük az Osztrák–Magyar Monarchia egy sor neoklasszicista épülettel hagyott nyomot a városon, ezek látványa pedig jelentősen csökkenti a Nyugatról érkező, Pekingben veszteglő diákok honvágyát.

Tiencsin népszerűségének oka azonban kétségkívül abban is keresendő, hogy kínai léptékkel nézve a főváros szomszédságában van. Alig 170 kilométerre fekszik Pekingtől, és egy óránként 300 kilométerrel közlekedő, nagy sebességű vasút köti össze vele. Így pedig az az abszurd helyzet állt elő, hogy a jellemzően északon lakó egyetemistának másfél órát kell metróznia a Peking Déli pályaudvarhoz, hogy aztán körülbelül 25 perc alatt a sárga-tenger-parti városba érkezzen. A nagyjából Budapest–Balaton-felvidék utazási távolságot a technológiához méltó körülmények között tehetjük meg. Körülbelül 2000 forintnak megfelelő jüan (ha akad kínai ismerősünk, ennél is olcsóbb) egy másodosztályú jegy ára; cserébe a halkan suhanó szerelvényen egy viszonylag kényelmes ülést kapunk. Alig érezhető a sebesség, a vasúti kocsikban kijelző tájékoztat minket, hogy éppen milyen gyorsan haladunk.

Ugyanezt a szolgáltatást Kínában összesen 22 ezer kilométer hosszan vehetjük igénybe. A 2016. év végi adatok szerint eddig ekkora távon épült ki a nagy sebességű vasutak hálózata, ez a világon működő ilyen szolgáltatás 60 százalékát teszi ki. Mindezt 2007 óta érte el Kína, akkor adták át az első ilyen sebességre képes vasútvonalat. A 2008-as gazdasági világválság során a vezetés a fejlesztésbe menekült, a lendületet egy 2011-es tragikus vonatbaleset törte meg; ugyanebben az évben korrupció vádjával letartóztatták a kínai vasútprogram atyját, Liu Cse-csünt (Liu Zhijun).

A gőzerővel zajló fejlesztés viszont ismét felgyorsult. 2025-ig a tervek szerint Kína további 15 ezer kilométerrel bővíti nagy sebességű vasúti hálózatát, a cél, hogy 2035-ben elérje a 45 ezer kilométert.

Fejlesztésről legutóbb hétfőn történt újabb bejelentés; eszerint pályára állt a Fuhszing (Fuxing) névre keresztelt, óránként 400 kilométeres csúcssebességgel haladó vasút Tiencsin és Peking, illetve a fővárostól keletre fekvő Hopej (Hebei) tartomány közötti vonalon. Ám nem csak a diákok juthatnak el még gyorsabban a tiencsini tengerpartra: ugyanez a vasúti technológia az üzletemberek között népszerű Peking–Sanghaj-szakaszon már június óta szolgálatban van. A politikai és a gazdasági „fővárosok” közötti, több mint 1300 kilométeres utat így a 4 óra 48 perc helyett 3,5 óra alatt teszi meg a Fuhszing szerelvény, a fejlesztéssel várhatóan tovább növekszik a két állomás közötti utasforgalom. Ez eddig is a világ legforgalmasabb pályája, évente 130 millió utas vált jegyet rá, 2016-ban 6,6 milliárd jüanos bevételt hozott.

Mégis, a nagy sebességű vasutak fejlesztése inkább közszolgálat, mint jó üzlet. A Cajhszin (Caixin) kínai gazdasági hetilap szerint 2016 és 2020 között 3800 milliárd jüant fordít az állam a hálózat bővítésére, ami meghaladja a 2010–2015 közötti ráfordításokat. Az alacsonyan tartott jegyárak és a sokak szerint fölösleges hálózatbővítés a The Economist tavalyi adatai szerint 4000 milliárd jüan kintlevőséget okozott eddig az államnak, ami tovább növekszik majd. A brit hetilapnak nyilatkozó kínai szakértő szerint az összesen 45 ezer kilométeres jövőbeli hálózatból csak 5000 kilométeren elegendő a forgalom, hogy a pálya fenntartsa magát.

Kína ezért igyekszik exportálni technológiáját, ennek érdekében – miként arra az Egyesült Államok Kínát vizsgáló gazdasági bizottsága felhívja a figyelmet – a nagy sebességű vasút Peking diplomáciájának egyik pillérévé vált. Az idén februárban közzétett jelentés szerint 2011-ben kezdte külföldre vinni technológiáját, és tavaly már harminc állammal tárgyalt fejlesztésekről. Míg azonban a hagyományos technológia például Afrikában kelendő, a nagy sebességű vasút hálózatának külföldi fejlesztésével Kína elakadt. A szükséges forrás hiánya miatt 2015-ben Mexikó, tavaly pedig Indonézia mondta vissza fejlesztési szándékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.