Orvlövészek vadásznak az ostromlott Rakkából menekülőkre

Az Iszlám Állam fővárosában a túlélés fontos feltétele, hogy a saját gyerekeinknek is hazudjunk.

Molnár Richárd
2017. 08. 15. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős személyiséget kell kialakítani és hazudni kell mindenkinek az életben maradáshoz az Iszlám Államban (ISIS) – így foglalható össze a túlélési praktikáit a brit The Guardian hasábjain megosztó, álnéven publikáló szír újságíró helyzetjelentése a terrorszervezet fővárosából, Rakkából. A települést 2014-ben szállták meg az ISIS Irak felől beszivárgó harcosai, a cikk – korábban is riporterként dolgozó szerzője – pedig azóta is ott él, és a Sound and Picture nevű hírportált működtető csoport tagjaként igyekszik dokumentálni a terrorállam hétköznapjait.

Rakkát az utóbbi hónapokban kezdték ostromgyűrűbe fonni az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) arab és kurd katonái. A városban az újságíró szerint mintegy 5000 család élhet még. Az Iszlám Állam több mint egy éve lezárta ugyan a település határait, ám fejenként 800 dollárért engedélyezték a távozást. Az ostrom kezdete óta azonban már senkit nem engednek el, korábban pedig sokaknak nem volt pénze a menekülésre. A város határait megközelítő civilekre orvlövészek vadásznak.

Az újságíró szerint senki sem szeret az ISIS irányítása alatt élni, de a túlélés egyetlen módja Rakkában egy kettős identitás kialakítása. Az egyik személyiségünk megveti a terrorszervezetet, ám ez a felünk nem léphet ki az otthonunkból, különben a kivégzést kockáztatjuk. Ráadásul ezt a személyiségünket még a saját gyerekeink előtt is titkolnunk kell, mert az ISIS harcosai rendszeresen kikérdezik a városi gyerekeket, hogy szüleik mit gondolnak róluk.

A Rakka utcáin lévő számtalan ellenőrző pontnál a harcosok minden egyes arra járót kikérdeznek, és ha a válaszok nem tetszenek nekik, akkor átnevelőtáborba is küldhetik az embert. Sokszor megkérdezik a civilektől, hogy mit gondolnak róluk vagy az Iszlám Államról, és vallási kérdésekkel is bombázzák őket. Az átnevelőtáborokat az Egyesült Államok repülői rendszeresen támadják, így ha a kivégzés meg is úszható, a halál szinte biztos. Az újságíró úgy úszott meg egy éjszakai ellenőrzést, hogy régi muszlim legendákkal és vidám történetekkel szórakoztatta a katonákat.

Mivel a túl rövid szakáll vagy nadrág 150 dolláros pénzbüntetéssel vagy átnevelőtáborral jár, ezt a lehető legkomolyabban kell kezelni. A szerző barátja egy alkalommal otthon rá akart gyújtani egy cigarettára, de véletlenül leégette a szakálla egy részét. Emiatt egy hónapig ki sem mert mozdulni a lakásból, mert a rövid szakállon kívül a dohányzást is szigorúan bünteti az Iszlám Állam.

A cikk szerint az ostrom kezdete óta Rakkában nincsenek orvosok és hiánycikk az élelmiszer. Áram híján nem működnek a hűtőgépek, így minden étel megrohad a nyári hőségben. Aki készleteket halmozott fel, az most magas áron értékesíti azokat. A szerző elmesélte, hogy egy szomszédja mentette meg az éhezéstől, aki átmenekült az SDF által birtokolt városrészbe, de előtte odaadta neki a háza kulcsát. A lakásban némi élelmiszerhez jutott, ami nagy segítséget jelentett.

– Három éve állok ellen az ISIS-nek, most már nem adhatom fel – írta.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.