A Vatikánban szabályozták, milyen bor és szentostya lehet része a szentáldozásnak. Az intézkedésre azért volt szükség, mert széles körben elérhetővé vált a misebor és a szentostya is, ezeket már szupermarketekben, sőt akár az interneten is be lehet szerezni, holott korábban a minőségüket maguk a katolikus közösségek ellenőrizték.
A püspököket az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció által a pápa közvetlen utasítására megírt körlevélben értesítették. Kérték, hogy a papok különös körültekintéssel válogassák meg, mit használnak a szentmisén.
„A szentáldozáshoz csak természetes, szőlőből készült, tiszta és romlatlan bort lehet felhasználni, amely más alapanyagokkal nem keveredhet. Gondos körültekintéssel kell eljárni, a szentáldozás során használt bor legyen megfelelően tartósítva, ne legyen savanyú. Eredetiségéhez és származásához semmilyen kétség nem férhet, mivel az egyház életében kiemelten fontos a szentségek érvényessége.”
Azok a papok és hívek, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak alkoholt, a következő lehetőséggel élhetnek: „Az Eucharisztia során felhasználható még must frissen, vagy olyan módszerekkel kezelve, amelyek úgy akadályozzák meg az erjedést, hogy az ital lényegi alkotóelemei változatlanok maradnak.” A firenzei szent zsinat ugyanis kimondta és a katolikus egyház dogmájává tette, hogy az Oltáriszentség alapja a búzakenyér és a szőlőn termett bor. Azt pedig hitigazságként fogalmazta meg az egyház, hogy az Oltáriszentségben az átváltozás után a kenyér és a bor színei valósággal megmaradnak. Ez annyit tesz, hogy az átváltoztatással a bor és a kenyér tényleges fizikai tulajdonságai nem változnak meg, azaz aki nem fogyaszthat alkoholt, az az átváltoztatás után sem teheti.
„Az Egyház szeretne hűséges maradni a jelszerűségben: Jézus búzakenyeret és szőlőből készült bort vett a kezébe, ezért mi sem valami mással szeretnénk bemutatni a szentmiseáldozatot. A másik szempont a tisztelet, ami mindig is fontos volt a liturgiában használatos eszközökkel és anyagokkal kapcsolatban. Vagyis, hogy az Eucharisztia alapanyaga legyen olyan búza, ami tiszta, amit tisztán is kezelnek, és olyan bor, ami méltó, jó alapanyagból készült, amiben nincsenek mesterséges anyagok” – ezt már Füzes Ádám, a Főegyházmegyei Ostyaellátó papi felügyelője nyilatkozta a Magyar Kurírnak júliusban.