Soha ennyi külföldi nem élt még Németországban

A lakosság több mint ötödének van legalább részben külföldi háttere, majdnem 10 százalék a bevándorló.

MN
2017. 08. 01. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden korábbinál több, 18,6 millió bevándorló, vagyis hivatalosan „migrációs hátterű” ember él Németországban, ami a teljes lakosság (82,4 millió fő) 22,5 százaléka – közölte kedden a Szövetségi Statisztikai Hivatal. Azokat tekintik migrációs hátterűnek, akiknek legalább az egyik szülője nem német állampolgárnak született. A többségük már német állampolgár, bevándorlónak közel 7,6 millió ember, a lakosság 9,2 százaléka számít.

A legutóbbi, tavaly végzett mikrocenzus adatai szerint ugyanakkor jelentősen, 51 százalékkal nőtt a közel-keleti gyökerekkel rendelkezők száma 2011 óta, már 2,3 millióan vannak Németországban – a legtöbben a 2015-ös nagy menekülthullámmal érkeztek. Az afrikai származásúak száma is jelentősen, 46 százalékkal nőtt, már 740 ezren vannak. Még mindig a törökök vannak ugyan a legtöbben, de az innen érkező bevándorlás jelentősége komolyan csökkent.

A mikrocenzus fontos adatokkal szolgáltat az integrációról is. Kiderül például, hogy a 25 és 35 év közötti korosztályban, a migrációs háttérrel rendelkezők 9 százalékának nincs semmilyen iskolai végzettsége, ezen belül is a bevándorlók körében 10 százalék ez az arány, míg a született németek körében 2 százalék. A bevándorlók 33 százalékának nincs szakképesítése, a bevándorló hátterűek esetében ez 32 százalék, míg a németnek születettek körében csak 9 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.