Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Tartjuk magunkat az orosz szankciókhoz

A londoni magyar nagykövet szerint az EU-nak érzékeny és őszinte párbeszédet kellene fenntartania Putyinnal.

Földi Bence
2017. 08. 03. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birodalomtól a modernitásig: egy pragmatikus Magyarország – ezzel a címmel jelent meg A Kelet hangjai sorozat harmadik részeként egy Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövettel készült, interjúnak nevezett cikk az amerikai liberális Huffington Poston. Mint mondta, az ország euroatlanti elkötelezettségét a magyarok nyolcvan százaléka támogatja, az egyesült Európa pedig békét hozott a kontinensre.

– Ugyanakkor a prosperitás évei után a gazdasági és pénzügyi válságnak kedvezőtlen hatásai lettek. A válságot az eurózóna krízise, a tragikus ukrajnai események, a migrációs krízis és természetesen a brexit követte. A fősodor elmúlt harminc évben kialakult politikai konszenzusa eltűnt – értékelt a nagykövet. Szerinte a közelmúltbeli események a politika eltérő megközelítését követelik meg. Mint mondta, a józan ész politikájára, pragmatizmusra lenne szükség, de ennek nyomát sem látja Európában.

A visegrádi négyekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, ezen államok vezetése nagyon közel áll a választóikhoz. – A magyar kormány volt az első és eddig egyetlen kormány az Európai Unióban, amely megkérdezte a választók véleményét a migrációs kérdésről, amely az egyik legnagyobb kihívás, amivel Európának szembe kell néznie. Ezáltal képesek vagyunk a népünk kívánsága szerint cselekedni, nem aszerint, hogy mit akarnak az elitek – utalt Szalay-Bobrovniczky a nemzeti konzultációkra és a kvótanépszavazásra.

A londoni magyar nagykövet szerint a V4-ek szembeszálltak az uniós menekültkvótával, és bár rengeteg negatív jelent meg Magyarországról és a térségről, végül úgy tűnik számára, hogy fősodorrá válik a visegrádi perspektíva. 

– Célunk, hogy kiegyensúlyozott kapcsolataink legyenek a régió életét befolyásoló nagyhatalmakkal.

Ebbe beletartozik az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Kína és Törökország.

Az amerikai–magyar kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, Magyarország pedig nyit a Kelet felé, növelve a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokat az ázsiai országokkal – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Mint mondta, a kormány továbbra is tartja magát az ukrajnai helyzet miatt Oroszországra kirótt szankciókhoz, annak ellenére, hogy azok komoly gazdasági veszteséget okoznak mindkét félnek és nem volt sikeres politikai szempontból sem.

– Magyarország átlátható és pragmatikus kapcsolatot kíván fenntartani Oroszországgal. Úgy gondoljuk, hogy az Európai Uniónak érzékeny, nyílt és őszinte párbeszédet kellene fenntartania Putyin elnökkel

– fejtette ki a nagykövet az interjúban, amely inkább saját cikknek számított, a kérdéseket nem olvashattuk, sőt kritikai szempontoknak sincs nyoma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.