Trump szavait magyarázza a Fehér Ház a charlottesville-i támadás után

Minden oldalról az elnököt bírálják, aki állítólag nem ítélte el egyértelműen a fehér nacionalistákat.

Kovács Áron
2017. 08. 13. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump elnök a Ku-Klux-Klánt és a neonáci csoportokat is elítélte, amikor elítélte az erőszakot a szombati, a virginiai Charlottesville-ben kitört zavargások és halálos gázolás után – magyarázta vasárnap közleményben az elnök szavait a Fehér Ház. Trumpot minden oldalról, demokrata és republikánus részről is erősen bírálták, amiért túl sokáig várt a megszólalással, és nem ítélte el egyértelműen a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokat.

Charlottesville-ben szombaton egy ember meghalt, 19 pedig megsérült, amikor a fehér nacionalisták ellen tüntető tömegbe hajtott egy autó. Korábban a város utcáin már botokkal és ököllel estek egymásnak a nacionalisták és az ellentüntetők. Az utcai harcban legalább 15-en megsérültek, mire a rendőrség – késve és szervezetlenül – beavatkozott. A feszültség azután robbant ki, hogy péntek estétől kezdve a fehér nacionalisták Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen kezdtek tüntetni.

Donald Trump a New Jersey állambeli golfszállodájából szólalt meg szombaton. Egységre szólított fel, illetve elítélte az erőszakot és gyűlöletet, de hangsúlyozottan arról beszélt, hogy minden oldalról. Az elnök kritikusai viszont azt várták volna tőle, hogy határozottan ítélje el a szélsőjobboldali, neonáci csoportokat, illetve nevezze terrortámadásnak a történteket. A Fehér Ház utólag úgy magyarázza, hogy Trump minden szélsőséges csoportot elítélt. 

A virginiai rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mik lehettek a gázoló motivációi, de megnevezte a gyanúsítottat: egy húszéves, ohiói férfi, bizonyos James Fields. A New York Times a demonstrációkon korábban készült képeken meg is találta, az egyiken a Vanguard America nevű neonáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet szimbólumával látható. Az ügyben az FBI és a szövetségi ügyészség is nyomoz, összesen négy embert vettek őrizetbe.

Elemzők közben arról írnak, hogy a Charlottesville-ben elszabadult erőszak lehet az első, igazán komoly belső krízis, amit a Trump-adminisztrációnak kezelnie kell. Politikailag kényes helyzetben van, hiszen ha keményen lép fel a nacionalistákkal szemben, könnyen a saját tábora egy részét, az úgynevezett alt right híveit is maga ellen fordíthatja. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.