Vízhiány Rómában: Trumpot is tetemre hívják

A klímaváltozást és a lyukas csöveket okolják, de szeptemberig elkerülték az ellátási katasztrófát.

Favero-Fürjész Judit Éva
2017. 08. 01. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicola Zingaretti, Lazio régió kormányzója bejelentette, hogy „Rómában a víz elfogyott”, és meghívta Donald Trumpot az olasz fővárosba, „jöjjön el, nézze meg saját szemével, mit eredményez, ha nem tartjuk be a klímamegállapodást”. Olaszországban ugyanis idén nyáron hatalmas a szárazság, főleg az ország középső és déli részén.

A vízhiány nemcsak az olasz mezőgazdaság számára jelent problémát, de az elmúlt hetekben több erdőtűz alakult ki, elsősorban Nápoly környékén és Szicíliában. Mára a háztartások vízellátása is veszélybe került, ugyanis több tó és folyó vízszintje apadni kezdett.

A legnagyobb probléma a 2,8 millió lakosú fővárosban és környékén jelentkezik. Az elmúlt hetekben Róma egyik fő vízforrása, a Bracciano-tó vízszintje három méterrel apadt le a valaha mért legmélyebb pontjához képest. Zingaretti bejelentette, hogy „a tó vízszintjének csökkenése miatt közel áll a természeti katasztrófához”. Éppen ezért a kormányzó a múlt héten arra a döntésre szánta el magát, hogy vízkorlátozást vezet be. Az új határozat megtiltaná, hogy a Bracciano-tóból a város vízellátását üzemeltető Acea cég vizet vegyen. Ez a rendelkezés csökkentett vízadagok elosztásához vezetne Rómában. De még nem tartunk itt.

Sokak szerint valójában a fővárosi vízellátás kérdése harc a kormányzó Demokrata Párt vezetése alatt álló régió és az Acea cég között, melyet az önkormányzat üzemeltet és amelynek a vezetőit Virginia Raggi, Róma Öt Csillag Mozgalom (M5S) polgármestere nevezte ki. A harc áldozata a Bracciano-tó, na meg persze a lakosok. A szárazság kompenzálásának érdekében az Acea erőltetett szivattyúzásba kezdett az utóbbi hónapokban: átlag több mint 1300 liter másodpercenkénti víz kivételét tervezték a tóból júniustól szeptemberig. Ez a vízszint maximum 60 centiméteres süllyedéséhez vezetett volna a cég becslései szerint, de miután szigetek kezdtek el kibukkanni a tóból, a kormányzó megálljt parancsolt, és arra szólította fel a városvezetést, hogy minden odavezető csatornát zárjon le. Ezt a határozatot az Acea „egyoldalú és illegális döntésnek nevezte”.

Paolo Saccani, az Acea elnöke felháborodott a döntésen, ugyanis szerinte „a tó szintje maximum másfél milliméterrel csökkenhet a vízellátás szükségeinek kielégítéséhez, és egy normális időszakban ez természetesen visszatöltődik”. Saccani ezután fenyegetően nyilatkozott: „ha leállítják ezt a vízforrást, az legalább másfél millió római lakost fog érinteni, ami az évi legnagyobb kánikulában gondokat okozhat, előfordulhat, hogy napközben a háztartásokban órákig nem lesz víz”.

Eközben sokan kritizálják a céget, mert évek óta nem gondoskodik az infrastruktúra karbantartásáról, és mert ha bármi probléma van, rögtön a vízellátás korlátozásával fenyegetőzik. A római vízhálózat ugyanis annyira elavult, hogy a csöveken átszaladó víz 45 százaléka pocsékba megy, kifolyik a lyukakon, repedéseken.

De hova tűnik a Bracciano-tó? A vízszint drasztikus csökkenését először ez év márciusában figyelték meg, akkor indultak el az első mérések. A tó mind turisztikai, mind biológiai szempontból nagyon fontos. Flóráját tekintve az egyik leggazdagabb az európai tavak közül: 17 faj él benne. Többük viszont a tószint csökkenése miatt kihalásra van ítélve. Helyi civil szervezetek kutatók segítségét kérték, hogy elemezzék, mi történik. Eszerint egyrészt a csapadék mennyiségének csökkenése, másrészt a hőmérséklet emelkedése a fő probléma.

Az előző évek adatainak összevetésével kiderült, hogy hasonló, de nem ennyire vészes szintet akkor ért el legutóbb a Bracciano, amikor szintén kevés eső és/vagy nagy meleg volt a területen: 2003 nyarán és 2006–2007 őszi–téli időszakában. Ezenkívül a tó körülbelül öt hónappal le van maradva a természetes körforgásához képest. A helyzet romlásához csak hozzátesz az, hogy egyesek szerint egyre jobban igénybe veszi a tavat az Acea vízkitermelése. A Bracciano-parti városokban élő lakosok petíciót indítottak, hogy arra kérjek Lazio régiót, Róma, Bracciano, Anguillara Sabazia és Trevignano Romano városok önkormányzatait, hogy csökkentsék a vízkitermelést a tóból és egyéb forrásokat is vegyenek igénybe, ne csak a tavat.

Július 28-án kellett volna érvénybe lépnie a kiemelés csökkentéséről szóló említett határozatnak, de Zingaretti kormányzó elnapolta a bevezetést szeptemberig. Virginia Raggi római polgármester Twitter-üzenetben személyes győzelmeként üdvözölte a döntést: „Elkerültük, hogy másfél millió ember víz nélkül maradjon. Ez jó hír mindenki számára! De továbbra is oda kell figyelnünk rá!”. Az új döntés értelmében bár az Acea továbbra is szivattyúzhat vizet a tóból, de első ütemben le kell csökkentenie másodpercenként 400 liternyire, majd augusztus 11-től 200-ra a kivételt. Így elkerülhetik a vízellátási katasztrófát. Gian Luca Galletti, a környezetért felelős miniszter meg is köszönte a kormányzó munkáját, mert így szerinte sikerült elkerülni, hogy „több százezer római víz nélkül maradjon, és hogy a város nemzetközi viszonylatban rossz színben tűnjön fel”.

Az is a kormányzó kezére játszik, hogy az olasz főváros augusztus második felében általában kiürül. Az olasz nemzeti ünnep ugyanis augusztus 15-én van, így az előtte és utána való héten csaknem minden bezár, és mindenki szabadságra megy. Ám ha a helyiek el is tűnnek, a város sok turistát vonz a nagy meleg ellenére. Nem is beszélve arról, hogy bár egy időben szó volt róla, hogy leállítják a város ivókútjait, pont ezt kellene elkerülni a nagy hőségben. A hajléktalanok, migránsok részére sokszor ezek nyújtják az egyetlen vízforrást.

A problémát tehát szeptemberig csak nagyjából oldották meg, ugyanis akkortól Zingaretti kormányzó eddigi határozata alapján nem lehet több vizet venni a Bracciano-tóból, alternatív forrásokat kell felkutatni. Az Acea ellen időközben eljárás indult, hogy megvizsgálják, működése mennyire árt a környezetnek. A cég pedig sürgősségi tervezetet mutatott be arról, hogyan próbálják a törött, rozsdás csövek mielőbbi karbantartását elkezdeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.