A Facebookot és a Google-t is beidézte a szenátus az orosz beavatkozás miatt

A gyanú szerint az oroszok az online platformokat használták, hogy befolyásolják az elnökválasztást.

MN
2017. 09. 28. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvános vallomástételre várja november 3-án az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága a Facebook, az Alphabet Inc. (vagyis a Google) és a Twitter vezetőit az elnökválasztást érintő állítólagos orosz beavatkozás ügyében. A képviselőház hasonló bizottsága a jövő hónapban tart meghallgatást az ügyben, amelyre egyelőre meg nem nevezett technológiai cégeket várnak. A Facebook és a Google képviselői megerősítették a meghívást, majd a Twitter is közölte, hogy munkatársai készen állnak együttműködni a bizottsággal.

A meghallgatásokat azért tartják, mert a gyanú szerint egyes orosz szervek az online platformokat használták arra, hogy befolyásolják az amerikai elnökválasztást, Donald Trump javára billentve a mérleget. A hasonló vizsgálatok hónapok óta tartanak, és főleg a belpolitikai jelentőségük miatt nagy nyilvánosságot kapnak: politikai ellenfelei így próbálnak fogást találni Trumpon, akinek kampánystábjából többen is találkoztak korábban a Kremlhez közel álló oroszokkal.

Bár a vizsgálatoknak van egyfajta hisztérikus hangulatuk, az tény, hogy voltak és vannak Oroszországhoz köthető gyanús tevékenységek az interneten. A Facebook már korábban bejelentette, hogy saját vizsgálata szerint 470 feltehetőleg oroszországi felhasználó hamis profillal vagy oldallal százezer dollárt költött háromezer hirdetés megjelentetésére az amerikai elnökválasztás időszakában. Egyes kutatók a Twitteren is több száz gyanús fiókot azonosítottak, amely valószínűleg egy Oroszországból irányított hálózathoz köthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.