A pénzügyminiszter tarthat rendet az új Bundestagban

A veterán Wolfgang Schäublétől már nem lehet új irányt várni, ezért fontos, de szimbolikus feladatot kaphat.

Garamvölgyi Flóra
2017. 09. 29. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német pénzügyminiszter, a 75 éves Wolfgang Schäuble lesz valószínűleg a német parlament következő elnöke. A konzervatív CDU-s politikus 2009 óta a tárca vezetője, 45 éves képviselői múltra tekint vissza, így bátran kijelenthető, hogy ő a Merkel-kabinet egyik legtapasztaltabb tagja, aki országában a leghosszabb ideje nyeri meg ugyanazt a választókerületet. A miniszter mégsem örvendett mindig töretlen népszerűségnek az öreg kontinensen.

Európa szeme két éve szegeződött rá igazán, amikor a harmadik görög mentőcsomag feltételeiről szóló megállapodás megkötése után is arról beszélt, Görögország az euróövezeti tagság ideiglenes feladásával hatékonyabban kezelhetné a válságot, mert lehetőség nyílna arra, hogy kérje tartozása egy részének elengedését. Schäublét rengeteg kritika érte, amiért felvetette az eurózóna ideiglenes elhagyásának gondolatát, ám ő azzal védte meg kijelentéseit, hogy csupán utalt arra a lehetőségre, hogy Görögország maga dönthet a tagság szüneteltetéséről.

– Wolfgang Schäuble a görög válság kezelése során elsősorban német pénzügyminiszterként, és csak másodsorban EU-politikusként látta el a feladatát – mondta lapunknak Hegedűs Dániel. A berlini Humboldt Egyetem oktatója szerint ennek során természetesen a német hitelező bankok és pénzintézetek, továbbá a német adófizetők rövid- és középtávú érdekeit tartotta szem előtt, és ebből a nézőpontból fellépése kevésbé kritizálható, mint uniós perspektívából. A politológus szerint a pénzügyminiszter arra törekedett, hogy elkerülje az azonnali görög államcsődöt, nem tartozott azonban a céljai közé az eurozónán belül az északi és déli tagállamok közötti strukturális egyensúlytalanság csökkentése. Mint a szakértő rámutatott, már csak azért sem, mert ez a német versenyképességet és az államháztartás rövid távú érdekeit is sértette volna.

És hogy minek köszönhető távozása? Hegedűs Dániel emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban a legtöbb találgatás az újjáéledő német–francia tandemről éppen arra vonatkozott, hogy lehetséges-e kompromisszum a felek között az eurozóna kiegyensúlyozásáról és az együttműködés elmélyítéséről. A német pénzügyminiszteri székben eltöltött elmúlt nyolc évére és az általa folytatott politikára tekintettel Schäublétől nehéz lett volna olyan új irányra számítani, ami a kompromisszumhoz szükséges. – Távozása a Bundestag elnöki székébe egyszerre nyit utat az eurózóna reformtárgyalásainak, és könnyíti meg Angela Merkel helyzetét a berlini koalíciós egyezkedés során, mivel a szövetségi pénzügyminiszteri szék megszerzése a liberális FDP-nek és frontemberének, Christian Lindnernek is egyik első számú célja – magyarázta a politológus.

Hegedűs Dániel úgy vélte, a parlament elnökének pozíciója a miniszteri poszthoz képest mindenképp szimbolikusnak mondható, ugyanakkor Schäuble tekintélyének széles körű elismerését bizonyítja, hogy a liberálisok, de az ellenzékbe vonuló szociáldemokraták is azonnal támogatásukról biztosították a veterán minisztert az új posztján. Ráadásul a szakértő szerint a több évtizedes tapasztalattal bíró Schäuble személye tökéletesnek tűnik a pozícióra az Alternatíva Németországnak (AfD) Bundestagba kerülésével összefüggésben is, hiszen az AfD belépése új feszültségeket okozhat a szövetségi parlamentben. A párt ugyanis előszeretettel provokál a retorikájával, így – mint a tartományi parlamentekben szerzett eddigi tapasztalatok bizonyítják – minden bizonnyal szükség lesz majd a parlamenti elnök fegyelmi intézkedéseire. A leköszönő pénzügyminiszter osztatlan tekintélynek örvend minden frakció szemében, és ez a parlamenti munka méltóságára és zavartalanságára tekintettel kifejezetten fontos szempont.

Korábban az alakuló ülést a legidősebb képviselő vezette, de a szabályt nemrégiben megváltoztatták. Számos kommentár szerint azért, hogy ne az Alternatíva Németországnak egyik képviselője, a 77 éves Wilhelm von Gottberg legyen az új elnök. Azt, hogy Schäublét ki fogja követni a pénzügyminiszteri poszton, még nem lehet tudni, előtte ugyanis nehéz koalíciós tárgyalásokat kell lefolytatnia a Merkel vezette kereszténydemokrata CDU/CSU-pártszövetségnek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.