A szerb ortodox egyházi vezetők nem adják egykönnyen Koszovót

Irinej pátriárka még a nyár elején arra kérte a szerb kormányt, soha ne egyezzen bele Koszovó elidegenítésébe.

Majláth Ronald
2017. 09. 20. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra számítok, hogy a szerb pravoszláv egyház, amely évszázadokon át védte a népünket és kultúránkat Koszovóban, jó partner lesz, és a befolyása révén valóban segíteni fog abban, hogy újfajta párbeszéd jöjjön létre a szerbek és az albánok között. Arra is számítok, hogy nem gyakorolnak majd nyomást a Koszovóról szóló tárgyalások előtt a szerb elnökre, Aleksandar Vucicra – így üzent a hétvégén a szerb pravoszláv egyháznak Zorana Mihajlovic, a szerb kormány miniszterelnök-helyettese, aki egyben az építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-ügyi minisztériumot is irányítja.

A haladópárti politikus mindezzel Irinej szerb pátriárka szavaira kívánt reagálni, aki néhány nappal korábban a szerb Vecernje novostinak azt mondta: bízik abban, hogy az államfő ugyanazt gondolja, mint az egyház és a szerb nép. Az pedig senki előtt nem titok, hogy a pravoszláv egyház mit gondol erről a kérdésről: Irinej még a nyár elején arra kérte a szerb kormányt, soha ne egyezzen bele Koszovó elidegenítésébe. „Amit erővel elvesznek, az visszatér, amit viszont ajándékba adunk, azt elvesztettük, ezt pedig a szerbek és Szerbia nem bocsáthatja meg” – mondta akkor Irinej a szerb köztévének.

Mint ismert, Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a Blic nevű szerb politikai napilapban júliusban felvetette, nemzeti konzultációt kell tartani Koszovó jövőjéről. Akkor úgy fogalmazott: Szerbiának rendeznie kell a Koszovóval fenntartott viszonyt, hogy ezt a terhet a jövő generációinak ne kelljen tovább cipelniük, és Szerbia is tovább tudjon lépni. – Itt az ideje, hogy mint nemzet felhagyjunk azzal, hogy struccként a homokba dugjuk a fejünket, próbáljunk meg végre realisták lenni, ne engedjük meg magunknak azt, hogy elveszítsük vagy átadjuk másnak, amink van, de ne is várjuk, hogy az ölünkbe hulljon az, amit már rég elveszítettünk – írta a szerb elnök, majd hamarosan az ötletek is megérkeztek: először Ivica Dacic szerb külügyminiszter állt elő egy meglepő javaslattal, miszerint Koszovó felosztása az albánok és a szerbek között hosszú távú megoldást jelenthetne a Belgrád és Pristina között évek óta fennálló konfliktusokra.

A szerb ellenzék ugyan kezdetben üdvözölte Vucic ötletét a belső párbeszédről, azonban egyre többen kezdtek kételkedni Vucic szándékainak őszinteségében. De olyan párt is akadt, amely teljesen elvetette ezt az ötletet. Vojislav Seselj, a Szerb Radikális Párt elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Koszovóról szóló dialógus „tiszta hülyeség”, ő ezt a párbeszédet már gyermekkorában lefolytatta, amikor az édesanyja Koszovóról szóló népdalokat énekelt neki.

Ám a szerb kormánypárti média is bekapcsolódott a „párbeszédbe”. Az Informer nevű bulvárlap augusztus elején ezzel a címmel hozta a frászt az olvasóira: „Riadó, az albánok háborúra készülnek! 160 ezer felfegyverzett ember várja az engedélyt a támadásra!” A cikkben egészen hihetetlen állításokat fogalmaztak meg: eszerint százezernél is több albán van felfegyverkezve négy hadosztályban, nevezetesen Koszovóban, Macedóniában, Görögország északi részén és Montenegróban, ezek pedig támadni fognak, ha a „nyugati mentoraiktól” parancsot kapnak.

A szerb kormányfőhelyettes és pátriárka közti mostani szópárbaj persze nem ért véget Zorana Mihajlovic üzenetével. Kedden az egyházfő a Vecernje novostinak nyilatkozatot adott, amelyben keményen kikelt a politikus vádjai ellen. Szerinte épp a politikus gyakorolt nyilvánosan nyomást az egyházra és a tagjaira. – Megjegyeznénk, hogy a Koszovóról szóló dialógusnak nem szabadna „a hatalom monológjává” válnia, mert ezzel a párbeszéd ötlete pusztán egyetértő bólogatássá silányulna – fogalmazott Irinej, aki szerint ha mindez így történne, azzal a nép által szabadon megválasztott hatalom, a szerb állam odaadó tisztségviselőinek kara „egyszerű pártkatonák” rezsimjévé silányulna. Az egyházi vezető szavaira Mihajlovic egyelőre nem reagált, de erre még bőven lesz lehetősége: annál is inkább, mert októberben hivatalosan is megkezdődik a Koszovóról szóló „párbeszéd”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.