A vesztes szocdemek Merkeléket okolják, nélkülük folytatnák

Angela Merkel kancellár lehet, de pártja támogatottsága csökkent. Berlinben már tüntetnek az AfD ellen.

R. Kiss Kornélia
2017. 09. 24. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pezsgőt bonthat a német bevándorlásellenes jobboldali párt, az Alternatíva Németországnak (AfD). A német közmédia megbízásából készült exit poll felmérés alapján már biztos, hogy ők lesznek a harmadik legnagyobb erő a Bundestagban. A felmérések a választás előtt a párt erősödését jelezték, és a bizonytalan szavazóktól is számíthatott voksokra, tehát egyáltalán nem volt elképzelhetetlen a tíz százalék feletti eredmény. Végül 13,2 százalékos eredménnyel a harmadik helyre futott be a párt az eddigi adatok szerint, ezzel a második világháború óta először kaphat székeket a parlamentben radikálisabb jobboldali párt.

Újra a bejutott a Bundestagba a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is, amely 2013-ban esett ki a parlamentből, most viszont a voksok 10,4 százalékot szerezte meg, amit óriási sikerként ünnepeltek.

A Szövetség ’90 – Zöldek (Bündnis 90/Die Grünen) 9,1, a Baloldal (Die Linke) 9 százalékot kapott az eddigi adatok szerint.

A jelenleg nagykoalícióban kormányzó Kereszténydemokrata Unió – Keresztényszociális Unió (CDU–CSU) pártszövetség és a Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) megőrizte első és második helyét, de nagy veszteségeket szenvedtek el, évtizedek óta a legrosszabb eredmény az, amit most elértek. Az SPD támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt, 20,7 százalékos. A közmédiának kancellárjelöltjük, Martin Schulz egyértelművé tette: ellenzékbe vonulnak, és ki van zárva, hogy újra nagykoalícióra lépnének Merkel pártszövetségével. Ekkor valószínűleg a CDU–CSU, a liberálisok és a zöldek koalíciója következhet.

„Kicsit jobb eredményben reménykedtünk, ez egyértelmű” – jelentette ki Angela Merkel, de hozzátette, hogy a stratégiai célt elérték, mert ők a legnagyobb erő a parlamentben, kormányt alakíthatnak, és nélkülük nem lehet kormányt alakítani. Az Alternatíva Németországnak jelenléte a Bundestagban új helyzetet jelent elmondása szerint, és azt közölte: elemzik majd a helyzetet, hogy visszanyerjék az AfD-hez pártolt szavazókat.

Horst Seehofer bajor kormányfő nem fogalmazott olyan diplomatikusan, mint Merkel. A bajor CSU elnöke súlyos csalódásnak nevezte a választás eredményét. Nem csoda: nemcsak a szövetség kudarca szomoríthatja a bajor miniszterelnököt, hanem az is, hogy tartományban sokat rontott a pártja. 39 százalékot értek el Bajorországban, több mint 10 százalékkal kevesebbet, mint 2013-ban, akkor ugyanis 49,3 százalékot kaptak.

Azzal kapcsolatban, hogy a CDU–CSU-tól jobbra álló AfD harmadik erőként debütál a Bundestagban, azt mondta, hogy „támadási felület nyílt” a pártszövetségtől jobbra. „Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell lezárni” – mondta.

Martin Schulz továbbra is az SPD elnöke maradna, ellenzéki politikát folytatva, ennek a tartalma szerinte egyebek közt az AfD parlamenti jelenléte miatt „a demokrácia védelme” lenne. A vesztes kancellárjelölt és pártelnök botrányosnak nevezte Angela Merkel választási kampányát a törvényhozásba bejutott pártok vezetőinek televíziós fórumán. Hangsúlyozta: az eddigi koalíciós társ vezetője „rendszerszerűen megtagadta a vitát a demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal között”, és ezzel vákuum keletkezett, amelybe benyomult az Alternatíva Németországnak. „A CDU–CSU-nak nagy felelőssége van az AfD megjelenésében, és támogatottságának visszaesése megérdemelt vereség” – fogalmazott Martin Schulz.

A Hír TV élőben jelentkezett Berlinből. A rendőrség adatai szerint hétszázan tüntettek a fővárosban, az Alexanderplatzon. Molinókat hoztak magukkal, és AfD-ellenes szlogeneket skandálnak. Rasszizmussal és idegengyűlölettel vádolják a pártot.

Merkel közölte, hogy tudomásul vette Schulznak azt a bejelentését, hogy az SPD ellenzéki pártként folytatná. Viszont szerinte nem eszik olyan forrón a kását: a választás utáni televíziós fórumon azt mondta, szerinte ezt a kérdést holnap újra meg lehet beszélni, és kitartott amellett, hogy lehetséges a nagykoalíció.

A Keresztényszociális Unió színeiben politizáló közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt is keserűnek nevezte a választási eredményt az eddig kormányzó pártokra nézve, de jelezte: elhamarkodottnak tartja az SPD döntését, hogy ellenzékbe vonul, „hiszen mindannyian felelősséggel tartozunk ezért az országért, így a szociáldemokraták is”. Szerinte a CSU számára ez azt jelenti, hogy programját, mindenekelőtt a migrációs és menekültügyi politikát a küszöbönálló koalíciós tárgyalásokon még erőteljesebben kell képviselnie. „A CDU–CSU-tól jobbra álló erőket közömbösíteni kell”– tette hozzá.

A Baloldal csúcsjelöltje, Sahra Wagenknecht hasonló vádakkal illette az elmúlt évek CDU–CSU-kormányzását, mint Schulz Merkelt. Szerinte a nagykoalíció felelős a jobboldali populista párt előretöréséért. A Baloldal egyébként enyhén javított 2013-as eredményén a mostani 9 százalékkal, viszont már nem a harmadik legnagyobb erő a Bundestagban, ezt a pozíciót az AfD birtokolja.

Az Afd csúcsjelöltje, Alexander Gauland azt mondta választási értékelőjében: visszaszerzik az országot, és „hajtóvadászatot” indítanak Merkelék ellen, ezért a kormánynak fel kell majd kötnie a nadrágját. A ZDF-nek azt nyilatkozta, hogy következetes ellenzéki politikát fognak folytatni, amelynek pontos tartalma attól függ majd, hogyan áll össze a kormány. Azt is mondta, hogy a Bundestagot újra a valódi társadalmi viták helyszínévé akarják tenni, az elmúlt években nem így volt szerintük.

A választási részvétel idén magasabb volt, mint négy éve, akkor a választásra jogosultak 71 százaléka járult az urnákhoz, most 76,5 százaléka. Ez még mindig kevesebb, mint 1998-ban, amikor a jogosultak 85 százaléka ment el szavazni. Előtte is volt mélypontja a részvételnek – 77,8 százalék 1990-ben –, de 1998 óta a csökkenést nem sikerült visszafordítani. 2009-ben soha nem látott érdektelenséget jelzett a 70,2 százalékos részvétel, ezen a mostani választás jelentősen javított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.