Áder János szerint a vízválság háborúkhoz vezethet

A magyar államfő az ENSZ és a Világbank vízügyi konferenciáján vett részt.

MTI
2017. 09. 21. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vízválság háborúkhoz is vezethet – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök csütörtökön New Yorkban az MTI tudósítójának nyilatkozva. Az államfő az ENSZ és a Világbank által életre hívott Vízügyi Elnöki Testület zárt tanácskozásán vett részt az ENSZ székházában. Az eszmecserén jelen volt António Guterres ENSZ-főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank elnöke is.

Áder János az MTI-nek elmondta: az ENSZ-főtitkár rövid helyzetértékeléséből kiderült, hogy amióta életre hívták a testületet, a vízválság nemhogy javult volna, hanem inkább romlott.

António Guterres felidézte azokat a világbanki adatokat, amelyek szerint több mint kétmilliárd embernek nincs megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvize, négymilliárd pedig nem jut hozzá megfelelő szanitációhoz. „Ezek drámai adatok” – tette hozzá.

Egyetértően idézte António Guterres megállapítását: „Ha nem leszünk eredményesek a fenyegető vízválság megoldásában, akkor az háborús konfliktusokat is hozhat.” Áder János utalt arra, hogy az utóbbi években sokszor, sok helyen sodródtak országok a háború szélére a vízválság miatt.

A probléma súlyát Áder János Jordánia példájával jellemezte, amely a világ második legszárazabb országa, és hatalmas menekülthullámot volt kénytelen fogadni a közel-keleti konfliktus miatt, az ország GDP-jének öt százalékát költi a menekültek ellátására. „Ha ehhez hozzáadjuk a klímaváltozás következményeit, az egy főre eső víz radikális csökkenését, a folyók vizének elapadását és a társadalmi feszültség növekedését, akkor bizony látható, hogy egy ország részben a klímaváltozás, részben a klímaváltozás következtében kialakuló migrációs hullám miatt súlyos konfliktussal kénytelen megküzdeni” – fogalmazott az államfő.

A köztársasági elnök leszögezte: ha a testületnek a még hátralévő szűk félévi munkája során sikerül tudatosítania, hogy a vízválság sokkal fenyegetőbb és sokkal hamarabb érezzük majd a hatását, mint a klímaváltozásét, akkor a testület munkája nem volt hiábavaló.

Áder szerint el kell érni azt is, hogy a vízügyi beruházásokról ne csak beszéljünk, hanem tudatosítsuk, hogy jó befektetési lehetőség. Az államfő leszögezte: „Ha mindehhez megfelelő politikai szándék és politikai támogatás is társul, akkor megtalálhatjuk azokat a finanszírozási forrásokat és formákat, amelyekkel csökkenteni lehet a vízválság kockázatait.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.