Az Al-Kaida megfenyegette Mianmart a rohingják üldözése miatt

„A muszlim testvéreinkkel szemben tanúsított kegyetlen bánásmód nem maradhat megtorlatlanul” – írta a terrorszervezet.

MTI
2017. 09. 13. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Al-Kaida kedd késő este kiadott közleményében felszólította a délkelet-ázsiai térség dzsihadistáit, hogy segéllyel, fegyverekkel és katonai támogatással segítsék a mianmari rohingja muszlimokat. Az egyik indonéziai iszlamista szervezet, az Iszlám Védelmi Front például jelezte, hogy mintegy ezer önkéntest küld Mianmarba.

„A muszlim testvéreinkkel szemben tanúsított kegyetlen bánásmód [ ] nem maradhat megtorlatlanul – írta közleményében a nemzetközi terrorszervezet. – A mianmari kormánynak meg kell tapasztalnia azt, amit muszlim testvéreinknek kell átélniük.”

Korábban Malajzia védelmi minisztere, Datuk Seri Hishammuddin fejezte ki aggodalmát, hogy az Iszlám Állam esetleg arra használja fel a rohingja menekülthullámot, hogy tagokat toborozzon magának a muszlim kisebbség tagjaiból, akik – mint fogalmazott – „sebezhetők, és választási lehetőség híján vannak”.

Korábban a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi azt mondta a jelenlegi erőszakhullám egyik fő helyszínének számító nyugat-mianmari Arakán államra, hogy kulcsfontosságú régió „a dzsihád szempontjából”.

Az ENSZ dakkai irodájának szerdán közölt adatai szerint csaknem 380 ezer rohingja menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe. A bangladesi hatóságok adatai szerint csaknem száz rohingja vesztette életét a két ország közötti Naf folyóban, miközben a bangladesi partokat próbálták elérni.

A menekülthullám azután indult meg, hogy a mianmari hadsereg „tisztogatási műveletbe” kezdett, amiért több mint két hete rohingja muszlim szélsőségesek összehangolt támadásokat hajtottak végre mintegy harminc rendőrőrs és egy katonai laktanya ellen Arakán államban.

Ott több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának korábbi jelentése szerint a rohingják szabad mozgását, az oktatáshoz és a munkához való jogát is korlátozzák a mianmari hatóságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.