Az amerikai külügyminiszter elmondta, hogy mit akarnak Észak-Koreával

Az amerikai kormány „konstruktív és termékeny párbeszédet” akar – mondta Rex Tillerson.

MTI
2017. 09. 17. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomácia vezetője a CBS televízió Szemben a nemzettel című vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában fejtette ki álláspontját.

Hangsúlyozta: Egyesült Államok stratégiája az, hogy „békés nyomásgyakorlással” rávegye Észak-Koreát „a konstruktív és termékeny párbeszédre”. Tillerson kiemelte, hogy amerikai diplomácia célja olyan nemzetközi koalíció létrehozása, amely azt az „üzenetet küldi Észak-Koreának” és szomszédainak, hogy a világ a válság tárgyalásos megoldásának híve. „Egyértelmű akarok lenni: békés megoldást keresünk” – szögezte le az amerikai külügyminiszter.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva szintén a diplomácia fontosságát emelte ki. Hozzátette azonban, ha ez nem működik, akkor James Mattis védelmi miniszter „készen áll” arra, hogy „kézbe vegye” a helyzetet. Haley az Egyesült Államok eddigi „felelősségteljes magatartását” hangsúlyozva leszögezte, hogy amennyiben Phenjan továbbra is kihívóan viselkedik, az Egyesült Államoknak meg kell védenie önmagát és szövetségeseit.

„Észak-Korea megsemmisül, és tudjuk, hogy ezt egyikünk sem akarja. Egyikünk sem akar háborút” – fogalmazott.

Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó az ABC televízió Ez a hét című műsorában arról beszélt, hogy az észak-koreai fenyegetéssel szemben „minden megoldás szóba jöhet”. McMaster pénteken a Fehér Házban tartott sajtóértekezleten kijelentette, hogy Washington eljutott a diplomáciai erőfeszítések határáig és „a katonai megoldás az asztalon van”.

Észak-Korea péntekre virradóra ismét ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely átrepült a japán Hokkaido sziget felett, majd a Csendes-óceánba zuhant. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ismét rendkívüli ülést tartott és újabb határozatban ítélte el a rakétafelbocsátást, felszólítva Phenjant a rakétakísérletek haladéktalan leállítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.