Bonyolult játszmák kereszttüzében az ukrán konfliktus

Kéksisakosok Donbaszba vezénylésének Moszkva rugalmasságát demonstráló ötletével lepte meg Kijevet az orosz elnök.

Stier Gábor
2017. 09. 21. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötletet Angela Merkel érdekesnek és megfontolandónak tartja. Külügyminisztere, Sigmar Gabriel már egyenesen arról beszél, hogy a Vlagyimir Putyin által előterjesztett misszió sikere esetén el lehet gondolkozni a szankciók feloldásán. Emmanuel Macron is érdeklődéssel figyeli a fejleményeket, míg Washington óvatosan csak annyit mond, hogy előbb a részletekben kell megegyezni. Kijev persze nem hisz az egészben, s Moszkva újabb, a konfliktust befagyasztó ármánykodásáról beszél. Az orosz elnök a közelmúltban elővezetett, s a Biztonsági Tanácsba határozat formájában a napokban be is terjesztett elképzeléséről van szó, amelynek értelmében az EBESZ megfigyelőinek védelmét tartva szem előtt, hat hónapra ENSZ-békefenntartókat vezényelnének a Donbaszba. Az első verzióban csak a szeparatisták és az ukrán csapatok közötti frontvonalról volt szó, Moszkva azonban nagy rugalmasságot mutatva beleegyezett abba, hogy a kéksisakosok bárhová elkísérhessék a minszki folyamat előmozdítása érdekében munkálkodó megfigyelőket.

Békefenntartóknak a régióba vezényléséről a minszki megállapodásban nincs szó, az ötlet azonban az aláírás pillanatától ott van a levegőben. A probléma csak az, hogy a kéksisakosok mandátumáról, összetételéről és elhelyezéséről gyökeresen különbözik Ukrajna, a Nyugat, a szeparatista entitások és Moszkva elképzelése. Kijev a számára kedvezőtlen minszki folyamat aláaknázását célul kitűzve ragaszkodik ahhoz, hogy a békefenntartók kizárólag az ő álláspontját támogató országokból érkezzenek, s egyfajta rendőri feladatot lássanak el a Donbasz egész területén, beleértve az orosz–ukrán határ ellenőrzését. Az ukrán elitet sokkolta az orosz javaslat. Egyrészt az elit akarta ezt a kérdést elővezetni, másrészt valójában nem érdekelt a konfliktus gyors megoldásában, mert az csak a belpolitikai gondokra irányítaná a figyelmet. Moszkva érdekei ezzel szöges ellentétben állnak. A Kreml stratégiája az orosz diplomáciai győzelemként értékelhető minszki folyamat továbbvitelén, benne e területnek az oroszbarát erők fizikai és politikai ellenőrzésének megmaradásával garantált különleges státusán alapul. Az orosz államhatár feletti kontrollt is csak a minszki szövegben lefektetett összes többi pont teljesülése esetén engedné át. E feltételek teljesülését figyelembe véve Moszkva a Donbasz demilitarizálásától a szeparatista államok vezetőinek cseréjéig bármiről hajlandó beszélni. A békefenntartó misszió célja az ő olvasatában kizárólag a megfigyelők védelme, s nem egyezik bele abba, hogy kizárólag vele szemben álló országok katonáiból álljon. A két szeparatista köztársaságnak egyáltalán nincs szüksége a kéksisakosokra, de hallgatnak Moszkvára, míg Berlin és Párizs, különösen pedig az előbbi az ukrán makacsságba kissé belefáradva kapva kap az orosz ötleten. Merkel vélhetően már előzetesen áldását adta rá, s láthatóan kész bármilyen alkalmat megragadni, ami előrelendítheti a konfliktus megoldását.

Idén ez már nem az első, a kelet-ukrajnai konfliktus megoldását célzó javaslat, ám azok elbuktak: előbb a kelet-ukrajnai elit terve, majd Macronnak a minszki folyamat aktiválására irányuló törekvése, végül Moszkva csendes egyezkedési kísérlete Washingtonnal. Ezzel együtt a világban felgyorsult mozgások kilendíthetik a holtpontról az ukrán válságot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.