Elegük lett: iraki békemenet a finn–svéd határon

Buszokkal fogadták a svéd hatóságok a Finnországból menekülőket. Járkálás északon ide-oda, menedékjogot keresve.

Kuthi Áron
2017. 09. 07. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főként Irakból érkezett menedékkérők, illetve szimpatizánsaik, összesen mintegy háromszázan tüntettek kedden a finn–svéd határon a szerintük kegyetlen finn bevándorlási politika ellen, és kérték egyben bebocsáttatásukat a reményeik szerint e tekintetben megengedőbb Svédországba.

A menedékkérők jelenléte a Haparanda-Tornio átkelőnél nem teljesen új jelenség, a svéd nemzetbiztonság már tavasszal jelezte, hogy elkezdődött a menedékkérők országba áramlása az észak-svédországi határátkelőn, egy hídon keresztül. Hetente átlagosan ötven érkezőt számolnak. 

A zömében iraki és szomáliai menedékkérőknek nem sikerült menedékjoghoz jutniuk Finnországban, ezért most békemenetet rendeztek, ezt a kezükben tartott táblákon (Walk for peace) is jelezték. Az eset még kedden történt, a túloldalon néhány svéd ellentüntető jelent meg, egyik táblájukon azt lehetett olvasni, Menjetek, menjetek, soha vissza ne gyertek. A tüntetők egy csoportja délutánra átment a hídon, ahol buszokra szálltak, és a rendőrség az innen 130 kilométerre lévő bodeni bevándorlási hivatalba vitte őket.

A bevándorlásellenes, erősen jobboldali Nyheter Idag hírportál tudósítója helyi irakiak beszámolójára alapozva azt írta, rajtuk kívül még ezer kétségbeesett, menedékkérelmének elbírálására 2-3 éve váró társuk készül útra kelni a finn oldalon, a határtól hatvan kilométerre lévő Kemi városában. A cikk szerint Finnország szigorúbban ítéli meg az Irakból, Afganisztánból és Szomáliából érkezőket, míg Svédország az ügyben megengedőbb.

Viszont két éve itt épp a fordítottja történt. Akkor menedékjogot nem szerzett irakiak és szomáliaiak áramlottak Finnországba. Akkori sajtóbeszámolók szerint a határ előtti utolsó svéd buszmegállóban papírragaszok igazították útba a távozókat: Finnország 60 méter. Az átkelőhely azért ilyen népszerű, mert a hajójáratoktól eltérően itt nem kérnek papírokat, a Schengen-zónán belül a szárazföldön szabad az átkelés. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.