Erőszakba torkollt a tüntetés Saint Louisban

Több rendőrtiszt kórházba került, miután téglákkal dobálták meg őket a tiltakozók.

MN
2017. 09. 16. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két rendőrtisztet kórházba szállítottak, miután a tüntetők téglákkal dobálták meg őket a Missouri amerikai szövetségi állambeli Saint Louisban – írta a körzeti rendőrség a Twitteren helyi idő szerint pénteken. Az egyik tiszt sérülése súlyos, tették hozzá a hatóságok.

Azért vonultak utcára több százan, mert a bíróság felmentett egy fekete fiatalt agyonlövő volt rendőrt. A tüntetők becsengettek Lyda Krewson demokrata polgármesterhez, majd betörték házának egyik ablakát, és vörös festéket öntöttek az épületre. A tiltakozók üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket, a hatóságok tizenhárom embert állítottak elő – írja az MTI.

A Reuters beszámolója szerint összesen nyolc rendőrtiszt sérült meg, közülük hárman kerültek kórházba. A tüntetők egy könyvtár és egy étterem ablakait is betörték, a rendőrök pedig könnygázzal és gumilövedékekkel próbálták feloszlatni a megmozdulást.

Eric Greitens, Missouri republikánus kormányzója arra reagálva, hogy a jelentések szerint téglákkal dobálták meg a tiltakozók a rendőröket, Twitteren közölte: ez nem tiltakozás, hanem bűncselekmény, és nem fogják eltűrni az erőszakot.

A bíróság pénteken mentette fel a gyilkosság vádja alól a 36 éves Jason Stockley volt rendőrtisztet, aki 2011-ben egy rendőri intézkedés során agyonlőtte a 24 esztendős Anthony Lamar Smith-t. A rendőr fehér bőrű, áldozata fekete volt. Stockley ügyvédje azzal érvelt, hogy védence önvédelemből cselekedett.

A helyi fekete közösség vezetői szintén hitetlenkedve fogadták a bírói döntést. „Szomorú vagyok, és megsebezve érzem magam” – mondta egy interjúban a szintén afroamerikai Clinton Stancil tiszteletes, de szerinte „számítani is lehetett erre a döntésre”. A tiszteletes hangsúlyozta, hogy „Ferguson óta semmi előrelépés nem történt, a rendőrök változatlanul büntetlenül gyilkolhatnak”.

Az ugyancsak Missouriban lévő Ferguson városban 2014 augusztusában a szintén fekete Michael Brown fegyvertelen tinédzser bűnözőt lőtte agyon egy fehér rendőr, Darren Wilson. A rendőr ellen vádat sem emeltek, mire a városban véres összecsapásokba torkolló tüntetések kezdődtek, és az Egyesült Államok több nagyvárosán tüntetéshullám söpört végig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.