Észak-Korea újabb atomrobbantást hajtott végre, állítólag hidrogénbombával

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik – reagált Donald Trump a Twitteren.

MN
2017. 09. 03. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea hivatalos bejelentése szerint sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát. Az állami tévében azt közölték, hogy a bomba interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető. Az észak-koreai tévé szerint a teszt elvégzésére Kim Dzsongun, az ország vezetője adott utasítást. Ez volt az elzárkózó diktatúra hatodik kísérleti atomrobbantása.

Már a bejelentés előtt sejteni lehetett, hogy kísérleti atomrobbantás történt, mivel két erős földrengést lehetett észlelni, amelynek epicentruma az ismert Phunggje-ri kísérleti telepnél lehetett. Az első rengés erősségét a Richter-skálán 6,3-asnak mérte a dél-koreai, a kínai és az amerikai földrengéstani intézet, és körülbelül 10 kilométerrel a felszín alatt indult el. A második pedig, amely a kínai intézet szerint 4,6-es erősségű volt, közvetlenül felette, a földfelszínről, nyolc perccel később. Az első rengést közép-európai idő szerint 5 óra 34 perc körül észlelték.

Abból, hogy az első rengés 6,3-as erősségű volt, arra lehet következtetni, hogy ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű kísérleti atomrobbantása, legalább 10-szer akkora (száz kilotonnás), mint a tavaly szeptemberi ötödik – közölte szinte egybehangzóan a dél-koreai és a japán földrengéstani intézet, valamint a szöuli nemzeti egyetem egyik nukleáris mérnök-professzora.

A dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy az első rengés mesterséges volt, riadót rendeltek el, és műveleti készültségbe helyezték a nukleáris válságokra reagálni hivatott egységet. Mun Dzsein dél-koreai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

A japán kormány az ország földrengéstani intézetének információi alapján megerősítette, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Kono Taro külügyminiszter újságíróknak beszámolt arról, hogy Tokió tiltakozott Észak-Koreánál a robbantás miatt és elfogadhatatlannak nevezte.

Az észak-koreai határhoz közel lévő Jancsi kínai város egyes lakosai arról számoltak be, hogy körülbelül 10 másodpercen át érezték az első rengést, majd a másodikat is.

Észak-Korea néhány órával korábban jelentette be, hogy „nagy pusztító erejű” hidrogénbombát fejlesztett ki, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra, s amelyet Kim Dzsongun elnök vasárnap személyesen is megvizsgált. Dél-koreai médiumok áprilisban jelentették, hogy Észak-Korea befejezte az előkészületeket egy újabb kísérleti atomrobbantáshoz.

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik – hangsúlyozta vasárnapi Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök. Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást.

Az elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy „Észak-Korea lator állam, amelynek a magatartása immár fenyegetést és a  zavar forrását jelenti Kína számára is, amely segíteni kíván ugyan, de ez egyelőre kevés sikerrel járt”. Az elnök üzenete az első amerikai reagálás volt Phenjan vasárnapi bejelentésére. Korábban a Fehér Ház azt közölte, hogy Trump telefonon beszélt Abe Sinzó japán miniszterelnökkel, és megvitatta vele „az Észak-Koreára gyakorolt nyomás maximalizálása érdekében teendő lépéseket”. Az erről szóló közleményből azonban nem derült ki, hogy a beszélgetés a feltételezett észak-koreai atomkísérlet előtt vagy után történt.

A legújabb észak-koreai kísérleti nukleáris robbantás új nagyságrendű fenyegetést jelent – hangsúlyozta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter. Boris Johnson a Sky News televíziónak nyilatkozva újabb vakmerő provokációról beszélt. Annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea – mint fogalmazott – még közelebb került a hidrogénbomba előállításához, ami szavai szerint új dimenziójú fenyegetést jelent.  A miniszter leszögezte ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia előnyben részesíti a válság diplomáciai megoldását és ellenez mindenfajta „katonai opciót”. 

Tárgyalásokra szólított fel minden érintett felet az orosz külügyminisztérium, amely ezt tartja az egyetlen lehetséges eszköznek a Koreai-félszigeten kialakult válság rendezésére. Egyúttal arra figyelmeztetve, hogy Phenjan számára súlyos következményekkel jár, ha folytatja a nukleáris fegyverek elterjedését gátoló rend aláásását.

Emmanuel Macron francia államfő szerint újabb phenjani provokáció történt, és mindenekelőtt arra van szükség, hogy a nemzetközi közösség visszatérítse Phenjant a tárgyalások útjára, és rákényszerítsék nukleáris programjának beszüntetésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.