Fideszes képviselő fia lesz a pekingi nagykövet

Mindig jól jön a politikai hátszél a Kínába kinevezett diplomatáknak.

Buzna Viktor
2017. 09. 27. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pesti Imre fideszes parlamenti képviselő fia, Pesti Máté lesz Magyarország következő pekingi nagykövete – tudta meg lapunk. A Kínában, illetve Lettországban, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban működő magyar misszióvezetők személyéről keddi zárt ülésén hozott döntést az Országgyűlés külügyi bizottsága, s lapunk értesülései szerint a jelöltek dolgát nem nehezítette meg a testület. A bizottság 12 tagjából ugyanis mindösszesen öten voltak jelen, mások mellett maga a testület elnöke, Németh Zsolt is távol maradt. Pedig Pesti Máté például több szempontból is érdekes választás.

A pekingi pozíció azt követően szabadult fel, hogy kiderült: a 2014-ben kinevezett Szilas Cecília nagykövet gyermeket vár. Úgy tudjuk, a nagykövet asszony a gyermekáldás ellenére megtartotta volna pozícióját, az eredeti tervek szerint csak egy rövid szülési szabadság idejére lett volna távol. Bár a kismama-nagykövet megközelítést információink szerint politikai oldalról elvetették (egyik forrásunk szerint Orbán Viktor miniszterelnök maga vétózta meg az ötletet), Szilas Cecília elképzelése nem volt alaptalan.

Részben azért, mert hivatali ideje alatt sikerült kézzelfogható eredményeket elérnie a magyar–kínai kapcsolatokban. Ilyen volt a két ország közötti stratégiai partnerség tető alá hozása, valamint hogy vezetői tisztségükben idén májusban első ízben négyszemközti találkozón vehetett részt Orbán Viktor miniszerelnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő.

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a leköszönő nagykövet személye mögött is komoly politikai tőke állt. A pekingi külképviselet fiatal tudományos-technikai attaséjából lett nagykövet ezt a bizalmat jelentős részben édesapjának, Szilas Andrásnak köszönheti. Őt a Heti Válasz korábban az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalhoz köthető Egymásért Alapítványt övező botrány egyik szereplőjeként nevezte meg, a Kínával foglalkozók között azonban üzleti tevékenysége miatt ismert.

Szilas András számos, Kínához kötődő vállalkozásban érdekelt, s parlamenti forrásaink szerint kiváló kapcsolatot ápol Pesti Imrével – ezért többen megjegyezték, hogy Pesti Máté kinevezése a Szilas család számára is kedvező alternatíva lehet. Az új nagykövet illik a klasszikus diplomáciával szakító fideszes humánpolitikába. Elődjéhez, Szilas Cecíliához hasonlóan Pesti is végzett kínai tanulmányokat, és rendelkezik külszolgálati tapasztalattal, bizonyára azonban inkább családi politikai kapcsolatainak köszönheti, hogy 31 évesen átveszi a képviselet vezetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.