HRW: A büntetlenség tudatával kínozzák a foglyokat az egyiptomi börtönökben

A jogvédő szervezet szerint a visszaélések kimeríthetik az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

MTI
2017. 09. 06. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet szerint Egyiptomban 2013 óta mindennaposak az önkényes őrizetbe vételek, az emberek elhurcolása és a másként gondolkozók megkínzása. Az észak-afrikai ország ezzel megsérti az alapvető nemzetközi jogi normákat, sőt saját alkotmányát is, amely tiltja a kínzást – szögezte le a HRW.

A szervezet sürgette az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök vezette kairói kormányt és az ENSZ-t, hogy vonják felelősségre a hatalmukkal visszaélő tiszteket és tisztségviselőket. Jogvédők korábban számtalanszor bírálták az egyiptomi hatóságok túlkapásait, amelyeket Kairó „elszigetelt eseteknek” nevezett.

A HRW 19 korábbi fogollyal és egy másik rab családjával készített interjút 63 oldalas jelentéséhez. A beszámoló szereplőit 2014 és 2016 között kínozták meg a biztonsági erők tagjai.

A tisztek repertoárján elektrosokk, ütlegelés, fájdalmas testhelyzetekbe kényszerítés, nemi erőszak vagy azzal való fenyegetés szerepelt a leggyakrabban a vallomások kikényszerítésének eszközeként. Országszerte hasonló kínzási módszereket alkalmaznak a „súlyos visszaélések futószalagjának” számító egyiptomi fegyházakban – írta a HRW.

A szervezet beszámolója szerint az újonnan érkezetteket először agyba-főbe verik, majd levetkőztetik, bekötik a szemüket, és elektrosokkolják, illetve fájdalmas pozíciókba kényszerítik őket. Az egyik ilyen testhelyzet az úgynevezett grill, amelyben a rabokat egy két szék tetejére helyezett farúdról lógatják le. Ugyancsak elterjedt kínzási módszer a körmök kitépése vagy a meztelenre vetkőztetett áldozatok fagyos hőmérsékletű szobába zárása.

A Mohammed Murszi iszlamista elnök 2013-as megbuktatását követő két évben legalább 60 ezer embert vettek őrizetbe vagy fogtak perbe Egyiptomban, köztük a Muzulmán Testvériség tagjait, de liberális ellenzéki aktivistákat is – tette hozzá a HRW. Emellett több százan tűntek el rejtélyes körülmények között, és százakat ítéltek halálra első fokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.