Ismét megindul Magyarországon át a koszovói exodus?

A politikai helyzet miatt sokan tartanak a Nyugatra. Szombaton új kormány alakulhat Pristinában.

Földi Bence
2017. 09. 09. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár a néhány évvel ezelőtti kivándorlási hullám is megismétlődhet Koszovóban – legalábbis vannak erre utaló jelek. A szerb közszolgálati televízió, az RTS csütörtök éjjeli helyszíni riportja szerint Pristinában rengetegen várakoztak az autóbusz-pályaudvaron, ahonnan Belgrád, majd Nyugat-Európa (főként Svájc és Németország) felé vették az irányt. A buszjegyek elővételben fogytak el, a helyszínen már nem lehetett vásárolni – ez már a negyedik ilyen éjszaka volt.

Nem ez lenne az első elvándorlási hullám Koszovóban. 2014–2015 fordulóján amiatt indultak el a Nyugatra, mert felröppent a hír: Németországban több ezer munkahely betöltetlen. A koszovói albánok közül akkor sokan a szabályokat megszegve, vízum nélkül vágtak neki az útnak. A koszovóiak jelentős része akkor illegálisan lépett be az EU területére, s hiába nyújtottak be menedékkérelmet. Mivel gazdasági bevándorlóként érkeztek a Nyugatra, sokukat visszatoloncolták a fogadó államok. Az RTS helyszíni riportjában azonban akadt olyan megszólaló, akit korábban visszaküldtek, ám ő ismét szerencsét próbálna.

A koszovói belügyminisztérium persze tagad, szerintük nincs szó újabb kivándorlási hullámról. Tény, most nehezebb bejutni az EU területére, mint két évvel ezelőtt, amikor még átjárható volt a szerb–magyar zöldhatár – akkor ötvenezer koszovói sétált át Magyarországra. A vízumigénylés elbírálása akár két hónapba is telhet Koszovóban, ez is nehezítheti a kivándorolni szándékozók dolgát.

De mégis, miért akarnak távozni a koszovóiak? A helyszíni riportban nyilatkozók egyik érve a politikai bizonytalanság. A június 11-i előre hozott választás óta még mindig nincs kormány. A győztes, úgynevezett háborús koalíció három nagy pártjának vezetői mind részt vettek a Koszovói Felszabadító Hadsereg (UCK) vezetőiként az 1998–1999-es, szerbekkel vívott, NATO-bombázással támogatott katonai konfliktusban. Egyiküket, Ramush Haradinajt bízta meg végül pénteken a koszovói államfő a kormányalakítással, miután az eddigi miniszterelnök, Isa Mustafa pártja a vesztes választási koalíciót elhagyva csatlakozott Haradinajékhoz, feloldva a voksolás után kialakult patthelyzetet. A pristinai parlament pénteken megválasztotta a házelnököt, így minden akadály elhárult a kormányalakítás elől – ez akár már szombaton megtörténhet. A korábbi katonai vezető egyszer már (2004–2005-ben) vezette az akkor Szerbiától még nem függetlenedett Koszovót. Haradinaj annak idején azért mondott le, mert a hágai Nemzetközi Törvényszéken vizsgálat folyt ellene. Kétszer is felmentették, ám Szerbia továbbra is háborús bűnösnek tekinti.

A kivándorolni szándékozó albánok másik fő érve az volt, hogy lehetetlen megélni az országban. – Munka nélkül nincs semmi. Magyarországra, aztán tovább. Otthon hagyom a családom, de nincs más választásom – jelentette ki az egyik buszra váró. A koszovói albánok magyarországi jelenléte az elmúlt években egyre láthatóbb, sokan például pékséget nyitottak hazánkban. A déli határzár megépülése azonban a koszovói érkezők számában is csökkenést eredményezett. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal statisztikái szerint 2014-ben még 809 idegenrendészeti kiutasítást hajtottak végre koszovóiakkal szemben, 2015-re ez a szám 322-re csökkent, 2016-ban pedig már csak 47 ilyen eljárást folytattak le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.