Japán bálnavadászok 177 bálnát öltek le idén

Nemzetközi moratórium ellenére a japánok egy joghézagra hivatkozva vadásszák az állatokat.

MN
2017. 09. 26. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi tiltakozások ellenére az idei bálnavadászszezonban a terveknek megfelelően 177 bálnát öltek le a japán bálnavadászok a Csendes-óceán északnyugati részén – írja az AFP hírügynökség a japán halászati minisztériumra hivatkozva. A japán tárca szerint nem sértették meg a nemzetközi jogot, mert kutatási célból ölték le az állatokat.

A minisztérium kedden közzétett adatai szerint idén 43 csukabálnát és 134 tőkebálnát ejtettek el.

A bálnavadászatot Japánban nem tiltja a törvény annak ellenére, hogy egy nemzetközi moratórium alapján kereskedelmi célokra nem vadászhatók. A moratórium 1986 óta van hatályban, de a japán halászok évről évre mégis útra kelnek, hogy bálnákat ejtsenek el.

A japán kormány a nemzetközi megállapodás egyik joghézagját használja ki: azt állítja, hogy tudományos kutatási célból ejtik el a nagy testű vízi emlősöket. Gyomortartalmuk átvizsgálása után azonban már kiárusíthatják a húsukat és más részeiket.

A Sea Shepherd természetvédő szervezet idén nem indított harcot a japán bálnavadászok ellen, mert már nem bírták tartani a lépést a távol-keleti ország katonai és gazdasági erejével.

Tavaly októberben Ausztrália és Új-Zéland előterjesztésére a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) konferenciája arról döntött, hogy a jövőben szigorúbban határozzák meg a tudományos célú bálnavadászat szabályait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.