Katalóniában teljes a bizonytalanság három nappal a voksolás előtt

A spanyol hatóságok minden eszközzel igyekeznek megakadályozni, azonban a barcelonai kormány állítja: lesz népszavazás vasárnap.

MTI
2017. 09. 28. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország törvényei értelmében a referendum így illegális, a spanyol hatóságok pedig igyekeznek megakadályozni a szavazást: lefoglaltak szavazólapokat, szavazóurnákat, a posta nem kézbesíti a népszavazási dokumentumokat, a szavazóhelyiségeket előre lezárják majd.

A katalán kormány állítja: mindenképpen lesz népszavazás vasárnap, és kitart annak szabályossága és érvényesség mellett, még ha módszerei szokatlanok is.

Carles Puigdemont, katalán elnök rendszeresen Twitter-oldalán osztja meg az újabb és újabb választási weboldalak elérhetőségét a legfontosabb tudnivalókkal, ám ezeket a honlapokat a spanyol csendőrség újra és újra megszünteti.

A politikus csütörtökön egy kifejezetten október 1-jére készített mobiltelefonos applikációt is közzétett, ahol a választásra jogosultak lakcímük alapján kikereshetik a számukra kijelölt szavazókört. Most nem kaptak hivatalos választási értesítőt, ahogy általában szokás.

Az ügyészség már vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy például a választói névjegyzék mi alapján készült.

Azok, akiket kisorsoltak, hogy a szavazókörökben a szavazatszámláló bizottságok tagjai legyenek, és napközben közreműködjenek a voksolás lebonyolításában, arról számoltak be, hogy meglepő módon értesültek feladatukról a napokban.

Egy háromgyerekes anya azt mesélte az Antena 3 televíziós csatornának, hogy a postaládája tetejére téve találta meg a levelet, amely azonban nem volt sem aláírva, sem lepecsételve, így véleménye szerint nem tekinthető hivatalosnak, és hangot adott kétségének a népszavazás hitelességével kapcsolatban.

A szövegben az alkotmánybíróság által felfüggesztett, azaz nem hatályos katalán népszavazási törvényre hivatkozik a feladó, akinek kiléte a levélből nem derült ki.

Egy másik asszony a La Vanguardia című napilapnak mondta el, hogy a háza bejárata elé tették az értesítőt, egy kővel lesúlyozva.

Számtalan kérdés megválaszolatlan, nem lehet tudni például, miként biztosítaná a katalán kormány, hogy egy választó csak egyszer szavazzon, és általában hogyan garantálnák a szavazás és az eredmények összesítésének szabályszerűségét.

A jogszerűséget biztosítani hivatott úgynevezett választási szindikátust ugyanis feloszlatták, miután az alkotmánybíróság bejelentette: tagjait napi 12 ezer eurós büntetéssel sújtja.

Az ABC című napilap beszámolója szerint Raül Romevera, a katalán kormány külügyi tanácsosa arról tájékoztatta a külföldi országokat, hogy érkeznek nemzetközi megfigyelők és választási szakértők egyebek mellett Franciaországból, Olaszországból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból is, ami szerinte garancia a szabályosságra.

A Hágai Stratégiai Tanulmányok Központja nevű elemző műhely 22 nemzetközi megfigyelőt küldött, akik október 2-ig készítik el jelentésüket.

Daan Evarts, misszióvezető az Europapress hírügynökségnek azt nyilatkozta: ők teljesen kívülről szemlélik az eseményeket, és nem közreműködnek benne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.