Két kérdésre szűkült a németországi választás tétje

Már a főváros baloldali fellegvárában sem bíznak a szociáldemokraták győzelmében.

Techet Péter
2017. 09. 23. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kíséri túl sok érzelem Németországban a célegyenesbe fordult választási kampányt. A német fővárosban is csak akkor téma a voksolás, ha külön rákérdezünk. A vasárnapi maratonról és az azt kísérő útlezárásokról bizonyosan többen beszélnek. – Nagy izgalommal várom a vasárnap estét, hogy ki is lesz a kancellár – mondja Max, egy Berlinben élő fiatal bajor ügyvéd. De amikor megrökönyödötten néz rá mindenki, hangosan felnevet. Nem bíznak a szociáldemokraták (SPD) sikerében már itt, Kreuzbergben sem, pedig ez a berlini kerület a baloldal fellegvára. Ebben a negyedben csupán az a kérdés, hogy a három baloldali párt, a szocdemek, a Zöldek és a Baloldal (Die Linke) közül melyik fut be elsőnek. Azért persze ez a környék sem vegytiszta politikailag, az egyik pizzériában például, ahol rögtönzött közvélemény-kutatást tartok, minden pártnak akad híve. Még a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) is talál megértést, mégpedig éppen az olasz pincér részéről. Őt főleg az zavarja, hogy Berlinben csökken a német nyelv szerepe. Az AfD-re nem szavazna, de örül neki, hogy ez a vélemény is megjelenik majd a német parlamentben.

A többiek, akik viszont mind németek, már kevésbé ilyen lelkesek. Brigitte például a szocdemekre akart volna szavazni, de annyira dühös lett mostanra Martin Schulzra, hogy végül a Die Linke mellett döntött. – A szocdemekre ráfér egy hatalmas pofon, hogy végre észhez térjenek – fakad ki a Berlinben élő reklámtanácsadó. A balliberális Zöldekről se jobb a véleményük. – A párt mindenképp be akar állni Merkel mellé, ehhez viszont az én szavazatomat nem kapják meg – indokolja Max, hogy ő ráadásul a Zöldek tagjaként miért ikszel át a Die Linkére. A jobboldali liberális Szabaddemokratáknak (FDP) a társaságból egyedül Niki szavaz bizalmat.

Szerinte a német politikát éppen az FDP tudja dinamikusabbá tenni. Valójában két fontos kérdésre szűkült a vasárnapi németországi parlamenti választások tétje. Az egyik: milyen koalícióban lesz Angela Merkel negyedszerre is Németország kancellárja? Merkel győzelme ugyanis nem kérdéses, hónapok óta magabiztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat. Bár valószínűleg valamennyit veszíteni fog négy évvel ezelőtti eredményéhez képest, még most is 35-38 százalék közé mérik. Ezzel szemben Martin Schulznak, a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltjének nem sikerült valódi kihívóvá válnia. Hiába tette a szociális problémákat kampánya központi témájává, a német társadalom láthatóan inkább az Angela Merkel jelentette stabilitást választja. Az SPD történelmi vereségre készülhet valamivel húsz százalék feletti eredménnyel. Igaz, a szocdemeknek nehéz dolguk volt: a kormányzó keresztény uniópártok (CDU/CSU) koalíciós partnereiként nem hangzik túl hitelesen szájukból a kormánykritika.

Az izgalmak valójában annál a kérdésnél kezdődnek, hogy vajon ki lesz a harmadik? És kivel köt koalíciót Merkel? Ha az FDP nagyon jól szerepel, a kancellár talán őket választaná. Erre meg is van minden esély, a közvélemény-kutatások szerint az FDP valóban nagyon jó kampányt zárt: nemcsak hogy mindenképp visszajutnak négy év kihagyás után a parlamentbe, de jelenleg éppen fej fej mellett versenyeznek a Die Linkével és az AfD-vel a harmadik helyért. De a Zöldek is nagyon unják már a tizenkét éve tartó ellenzékiségüket, és Merkel mellett szívesen visszatérnének a hatalomba.

A jövőbeli koalíció mellett az AfD sikerének a mértéke még a választás nagy kérdése. A 2013-ban euróellenes pártként alakult szervezet 2015 nyarára majdnem eltűnt a politikai életből, de a menekültválság aztán új lendületet adott neki. A bevándorlásellenes párt egy régi vágású nyugatnémet konzervatív öregúrral, Alexander Gaulanddal és egy fiatal, leszbikus, liberális üzletasszonnyal, Alice Weidellel vág neki a választásoknak. Ma stabilan tíz százalék felett állnak. Az AfD bázisa a német fővárosban főleg a kelet-berlini lakótelepek világa. Például Lichtenberg, ahová stílszerűen a barna színű metró visz ki. A tavalyi berlini tartományi választásokon az AfD itt néhol húsz százalék feletti eredménnyel futott be. Hiába hirdeti a Die Linke Berlin keleti kerületeiben óriásplakátokon, hogy ők „a Kelet hangja”, az AfD sikeresen halászik az egykori kommunista állampárt idősebb hívei között. – Szégyen minden egyes százalék, amit ez a párt kap – mondja Hildegard, egy elegáns, idős hölgy, aki két kiskutyával sétál a Görlitzer parknál, vagy ahogyan csak röviden becézik, a Görlinél. A környék egyébként a fekete-afrikai kábítószer-kereskedőkről hírhedt, és ez sokakat zavar. Egy sarki kioszkban Werner támasztja a pultot: ő például éppen a Görli miatt készül az AfD-re szavazni. – Nem nagyon tetszik nekem a párt, de másképp nem tudok az asztalra csapni – mondja, s közben tényleg rácsap egyet a műanyag pultocskára.

Ima Merkelért

– Egy csendes imát mondjunk el minden este a mostani, hivatalban lévő kancellár mandátumának meghosszabbítása érdekében, mert a lehetőségek közül, amelyek ma nyitva állnak a német polgárok előtt, magyar nézőpontból a mostani kancellár mandátumának meghosszabbítása az érdekünk – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő elismerte, hogy választásában talán pártszimpátiája is szerepet játszik, hiszen az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió és a Fidesz is az Európai Néppárt tagja. Ugyanakkor ennél sokkal fontosabbnak tartotta, hogy a szociáldemokraták milyen tiszteletlenül és bántó módon beszéltek a magyarokról. Orbán Viktor szerint ezek után nem lehet kétségünk afelől, hogy a magyarokkal barátságosabb kancellár mellett érdemes letenni a voksunk. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.