Kinek gratulált Orbán Viktor?

Talányos posztot rakott ki Facebook-oldalára, miután kiderültek a német parlamenti választás eredményei.

MN
2017. 09. 24. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormányfő hivatalos Facebook-oldalán magyarul és németül ez a rövid mondat jelent meg: „Budapest gratulál”. Az viszont nem derült ki, hogy kinek. A bejegyzés kommentelői számára sem volt egyértelmű a gratuláció címzettje, ez derül ki a hozzászólásokból.

A gratuláció valószínűleg a Merkel vezette CDU–CSU-nak szól, amely ismét kormányt alakíthat annak ellenére, hogy évtizedek óta nem szerepelt ilyen rosszul, de az is felmerülhet, hogy a bevándorlásellenes, jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) a gratuláció címzettje, amely először jutott be a német parlamentbe, ráadásul rögtön a harmadik legnagyobb erő lett. Kevésbé valószínű, hogy a Szabad Demokrata Párt sikerének örült a magyar miniszterelnök, amely 2013-as kiesése után visszatért a Bundestagba.

A Magyar Szocialista Párt gratulált Angela Merkel német kancellárnak ahhoz, hogy a vasárnapi választáson megőrizte vezető pozícióját. „Angela Merkel személyében olyan ember tudott újra – negyedszer – győzni a választáson, aki elkötelezett az egységes, erős és demokratikus Európa mellett.” Az MSZP gratulált a testvérpártjának, az SPD-nek is a tisztes helytálláshoz, ami ezúttal a második helyhez volt elég.

A Magyar Liberális Párt gratulált a Szabad Demokrata Pártnak ahhoz, hogy 10 százalék körüli eredményt ért el, és ezzel újra bejutott a parlamentbe. „Ez az eredmény azt igazolja, hogy Európában egyre nagyobb igény mutatkozik a szabadság politikája iránt. A német szabad demokraták programjához hasonlóan mi is úgy véljük, hogy csak az az ország lehet sikeres az Európai Unóban, amely politikájának központjába az oktatást, a modernizálást és a digitális fejlődést állítja.”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.