Krynica, a keleti Davos: a lengyel középhatalmi álmok megtestesítője

A visegrádiak helyett a Három Tenger Koncepciója és az EU Keleti Partnersége élvez elsőbbséget az idei fórumon.

Stier Gábor
2017. 09. 05. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monarchia egykori galíciai üdülőhelyénél aligha találhatott volna a varsói Keleti Kutatások Intézete alkalmasabb helyet arra, hogy évente Kelet-Közép-Európáról beszélgessenek itt e hatalmas régió politikusai, elemzői, közéleti személyiségei és újságírói. Krynica nemcsak a festői környezet miatt alkalmas erre, de Közép- és Kelet-Európa határán maga a hely is arra inspirál, hogy e térség jövőjéről gondolkodjon az ide érkező. Nem véletlen tehát, hogy a Krynicai Gazdasági Fórum vagy ahogy büszkén nevezik, a „keleti Davos” az elmúlt 27 évben Közép- és Kelet-Európa legnagyobb konferenciájává nőtte ki magát.

Több mint 60 országból mintegy háromezren érkeztek a kedden nyílt 27. fórumra is,

amelynek közel 200 panelbeszélgetésén a központi téma Európa jövője és a következő évtizedekre adandó receptek.

Sok szó esik az Európai Unió kelet–nyugati megosztottságáról, a szeparatizmus, a populizmus és a nacionalizmus veszélyes voltáról, az európai integráció földrajzi, gazdasági és társadalmi határairól, a nemzetállamok érdekeinek a védelméről, a regionális és globális energiapolitikáról, a liberális demokrácia és az értékek válságáról, valamint mindezek kapcsán az EU megerősítésének lehetséges útjairól. S természetesen a biztonságról, a civilizációk összecsapásáról, a migrációról, a terrorizmusról, az új hidegháborúról, a nemzetközi kapcsolatok új dinamikájáról.

Krynica megmutatja, mit jelent ma Lengyelország, s azt is, hová helyezi magát e kiterjedt régióban. Árulkodó e tekintetben már a meghívottak összetétele is. Kiemelt szerep jut a baltiaknak, a posztszovjet térségből az ukránoknak, a grúzoknak és a moldovaiaknak, mindig erős volt a közép-európai jelenlét, s egyre több a román résztvevő. Jó évtizede még oroszok is voltak szép számmal, ám mára már csak néhány kutató mellett pár ráérő liberális maradt, mint most Leonyid Gozman vagy Andrej Illarionov. S mintha a nyugati kutató is kevesebb lenne. Árulkodó a nyitó panelbeszélgetés is, amelyen Andrzej Duda két vendége a grúz államfő Giorgi Margvelasvili és a macedón elnök Gjorge Ivanov. Míg a tavalyi fórum a V4-ek felvonultatásával, Orbán Viktor Év embernek választásával Varsó mögött álló Közép-Európát, e régió összefogását volt hivatott demonstrálni, idén a két elnök Lengyelországnak a Kaukázusig és a Balkánig nyúló, inkább már a Három Tenger Koncepciójában és az EU Keleti Partnerség programjában megjelenő érdekeit érzékelteti.  

Más kérdés, mennyi eme ambíciók realitása. Tény, hogy

Lengyelországot az ország méreteitől a geográfiai pozíciójáig minden alkalmassá teszi a regionális vezető szerepre. Talán csak egy dolog hiányzik ehhez – de az nagyon –, mégpedig a rugalmasság, a hajlandóság a stratégiai kompromisszumokra.

Ezt látjuk a lengyel történelemben, s ma is. Ahogy Deák András, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet Krynicára 15 éve járó kutatója lapunknak fogalmaz, a vezető szerep nem abból áll csupán, hogy valaki erős. Ráadásul Lengyelország szerinte nem is elég erős ahhoz, hogy rákényszerítse az akaratát a régióra. S nem elég rugalmas ahhoz – teszi hozzá –, hogy ezt rugalmasságával kiegyenlítse. „Lengyelország regionális nagyhatalom a maga korlátaival, felvállalt megnyerhetetlen meccseivel és a nagyhatalmiság attribútumai nélkül” – szögezi le a szakértő. Egy szó, mint száz, minden ereje, ambíciója ellenére sem érzi a régió legtöbb országa, hogy fenntartások nélkül be lehetne állni a lengyel zászló mögé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.