Kurdisztánban nemzeti ünnep lett a népszavazás

„Az iraki elnök terrorista, a bagdadi kormány pedig Irán bábja” – foglalta össze véleményét az egyik szavazó.

Durucz Dávid
2017. 09. 25. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az iraki elnök terrorista, a bagdadi kormány pedig Irán bábja” – így foglalta össze egy veterán kurd katona a szavazóhelyiségből kilépve, hogy miért nem akarnak többé Irakhoz tartozni. A pesmerga haderő egykori és jelenlegi tagjai voltak a leglelkesebb résztvevői a Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazásnak; talán éppen azért, mert ők szó szerint az életüket áldozzák a kurd határok megvédésére, és az Iszlám Állam elleni harctéri sikereikkel ők adták a szilárd alapot a kurd vezetés elszakadási törekvéseihez. 

Az elszánt és jól felszerelt pesmerga katonáit hatalmas tisztelet övezi Iraki Kurdisztánban, csakúgy, mint a sereg főparancsnokát, aki maga Maszúd Barzani elnök. Az ő arcképe majdnem olyan gyakran köszön vissza Erbíl utcáin, mint a magyar zászlótól csak egy napkorongnyival különböző kurd lobogó. 

Barzani elnök a voksoláson (és az ahhoz kapcsolódó összes nyilvános szereplésen) hagyományos kurd népviseletben jelent meg, és így tett a kurd férfiak jelentős része is: ők a buggyos nadrágból, széles övből és egyszerű felsőből álló ruhakombinációval öltöztek ki a nagy eseményre, és voltak, akik még a gyermekükre is tradicionális öltözéket adtak a jeles alkalomból. Mert ez a pár nap a kurd nemzeti büszkeség ünnepe, és korántsem azért, mert a sikeres népszavazás után azonnal megszületik a független Kurdisztán – mind tudják: még nem fog. Ők viszont már arra is nagyon büszkék, hogy meg tudták rendezni ezt a referendumot, miközben az összes szomszédjuk és maga Irak is mindenáron le akarta beszélni őket róla. 

A referendum biztonsági hátterét tehát a pesmerga katonák adják, a legitimitását pedig az, hogy pénzt és energiát nem kimélve a kurd regionális kormány nemzetközi megfigyelők és újságírók százait utaztatta ide, hogy az egész világ lássa, működőképes demokráciában élnek a Kurdisztáni Autonóm Régió lakói.

A külföldi látogatókat pedig mindenki szívélyesen fogadja: az amúgy is legendás kurd vendégszeretet még erőteljesebben nyilvánul meg azokkal szemben, akik majd a helyiek jó hírét vihetik a világban. A lelkesedés leglátványosabb jele, hogy míg máskor, máshol a turista kéri meg az érdekesebb helyi arcokat, hogy álljanak össze vele egy fotóra, itt a kurdok ragaszkodnak hozzá, hogy minél több vizuális emlékük legyen messziről jött reménybeli jótevőikről.

Nagyon akarnak tehát bizonyítani az iraki kurdok a nemzetközi közvéleménynek – de ahhoz, hogy a fesztivál a népszavazás után is folytatódhasson, a hagyománytisztelet, büszkeség és nyitottság mellett a sokkal kevésbé nemes, de hasznosabb politikai manőverezési képességre is nagy szükség lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.