Moszkva nemzetközi fellépést sürget az ukrán oktatási törvény miatt

Az orosz külügyi szóvivő szerint a törvény megsérti az ENSZ, az EBESZ és az Európa Tanács dokumentumaiban rögzített alapelveket.

MTI
2017. 09. 28. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ukrajna oktatási törvénye, amelyet annak az országnak az elnöke szeptember 25-én írt alá, megsérti az ENSZ, az EBESZ és az Európa Tanács dokumentumaiban rögzített alapelveket, és nyilvánvalóan ellentétes Ukrajnának ezekben a szervezetekben vállalt kötelezettségeivel” – mondta Zaharova.

„Arra hívjuk fel az összes ország kormányát, hogy tegyenek hatékony lépéseket ennek (a törvénynek) a visszavonása érdekében. Abból indulunk ki, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, az Európa Tanács (ET) nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményének konzultatív bizottsága, a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának szakértői bizottsága és más illetékes nemzetközi szervek haladéktalanul objektív módon ki fogják értékelni ezt a – ha szabad így nevezni – jogszabályt” – tette hozzá.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az új ukrán nyelvtörvény egyebek között megsérti az emberi jogok európai egyezménye 1. kiegészítő jegyzőkönyvének 2. cikkét, az ET nemzeti kisebbségvédelmi keretegyezményének 14. cikkét és a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának 8. cikkét.

Kijelentette, hogy az ukrán jogszabály rendelkezései nyilvánvalóan ellentétesek az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosának az oktatásra vonatkozó 1996-os hágai ajánlásaival, amelyek támogatják a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát általános, közép-, szak- és főiskolai szinten. Zaharova idézte a dokumentumot, amelynek értelmében „a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek identitásmegőrzési joga teljes egészében csak úgy valósulhat meg, ha az oktatási folyamat során anyanyelvüket kellő mértékben elsajátíthatják”.

Az EBESZ-főbiztosnak az orosz szóvivő által ugyancsak hivatkozásként használt 1992-es ajánlásai értelmében az államoknak tiszteletben kell tartaniuk a kisebbségekhez tartozó személyeknek az anyanyelvük elsajátításához és/vagy az anyanyelvi oktatáshoz való jogát. A nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát rögzítette az EBESZ 1990-es, az emberi dimenzióval foglalkozó hágai konferenciája, az EBESZ nemzetikisebbség-szakértőinek 1991-es genfi tanácskozásáról készült jelentés, valamint az EBESZ-külügyminiszterek tanácsának 2003-as maastrichti tanácskozásáról kiadott dokumentum is.

Az orosz Állami Duma szerdán elfogadott nyilatkozatában az ukrajnai oroszok elleni „etnocídiummal” – etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztításával – vádolta meg Kijevet az ukrán oktatási törvény miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.