NATO-főtitkár: A világ pengeélen táncol

Az Oroszország és Észak-Korea jelentette fenyegetés egy nemzedék óta a legveszélyesebb helyzetet teremti.

Molnár Csaba
2017. 09. 08. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyzet ma kiszámíthatatlanabb, nehezebb, mivel egyszerre sok fenyegetéssel kell szembenéznünk. Ott van a sokasodó észak-koreai tömegpusztító fegyverek ügye, a terrorizmus, az instabilitás és az egyre jobban nyomuló Oroszország. Ez egy veszélyesebb világ, mint régebben – mondta el Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a Guardian beszámolója szerint, miközben brit katonákat látogatott Észtországban.

A nyilatkozat időzítése, illetve annak színhelye, az orosz fenyegetést balti szomszédaival együtt a saját bőrén érző Észtország azért is sokat mondó, mert jövő csütörtöktől hat napon keresztül az orosz és a fehérorosz haderő a legnagyobb szabású hadgyakorlatot fogja végrehajtani a balti térségben (orosz, illetve belorusz területen, valamint a Kalinyingrádi régióban) a hidegháború óta. Úgy fognak eddig ismeretlen célú hadműveleteket végrehajtani 100 ezer katonát, valamint titkosszolgálati ügynököket mozgatva, hogy egyezményeket megsértve nem engednek nemzetközi megfigyelőket a művelet közelébe. Ez minden 13 ezer főt meghaladó hadgyakorlat esetén kötelező lenne, de ők azt mondják, hogy ez a mostani nem haladja meg ezt a határt. A balti államok szerint viszont sokszorosan meghaladja, amit a 4000 vagonnyi katonai felszerelés is bizonyít.

Észak-Korea ügyében Stoltenberg tartózkodóan nyilatkozott arról, hogy támogatja-e Donald Trump elnök harcias hozzáállását a de facto atomhatalommá vált ázsiai kommunista rezsimmel szemben. – Ha most elkezdenék lehetséges katonai opciókról spekulálni, azzal csak tovább növelném a helyzet bizonytalanságát. Szóval úgy gondolom, ez nem feladatom. Én a tárgyalásos, politikai megoldásokra irányuló erőfeszítéseket támogatom – fejtette ki a NATO-főtitkár. – Ugyanakkor teljesen megértem és támogatom azokat az üzeneteket, amelyeket Dél-Korea és Japán küldött a régió országainak. Joguk van ahhoz, hogy megvédjék magukat, ha agresszió éri őket. Ugyancsak támogatom az amerikai katonai jelenlétet Dél-Koreában.

Stoltenberget, aki korábbi norvég miniszterelnökként, majd NATO-főtitkárként szoros viszont ápolt Barack Obamával, a héten kérdezték Donald Trump vezetői képességeiről is. Akkor ezt mondta: Donald Trump az Egyesült Államok megválasztott elnöke. A NATO 29 demokrácia szövetsége. Az pedig része a demokráciának, hogy [az országok] eltérő politikai vezetőket választanak.

Ugyanakkor megpróbálva hűteni a kedélyeket azt is kijelentette, hogy nem hiszi, hogy jelenleg lenne bármilyen, NATO-ra leselkedő akut veszély, és az utóbbi idők megnövelt honvédelmi kiadásai megerősítették az észak-atlanti szövetséget. Sok kommentátor azonban nehezen hihetőnek tartja, hogy a főtitkár szerint valóban nincs közvetlen fenyegetés, miközben Stoltenberg éppen a NATO keleti határainak megerősített védelmére átcsoportosított négy hadseregcsoportot látogatta végig Litvániában, Lettországban, Észt- és Lengyelországban. Ezekről elmondta, hogy állomásoztatásuk üzenet Moszkvának arról, hogy bármely NATO-tagállam esetleges megtámadása egyenértékű a teljes NATO megtámadásával, és a szövetség nem hagyja cserben keleti tagjait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.