Nem akar az EU perifériáján rekedni Közép-Európa

Krynica jó irányt ad az együttműködésre, Varsó azonban még keresi a hangot a régiós vezető szerephez.

Stier Gábor
2017. 09. 10. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétsebességes EU nem a jövő, hanem a múlt és a jelen. A csatlakozás után 13 évvel Közép-Kelet-Európában az Európai Unió az emberek számára egyáltalán nem a boldog történelmi beteljesülés, hanem egy elveszett illúzió. A szociális Európa csak szavakban létezik. A keleti áruk nem tudnak a nyugati piacokra jutni, korlátozzák a munkaerő szabad áramlását és hatalmas a különbség a bérekben. Az Európai Unió keleti és nyugati része között drámaian nyílik az olló, ami már e szövetség rendszerhibája. A migráció csak egy a sűrűsödő kihívások között, a fő kérdés azonban ma az, hogy a jelenleg gazdaságilag, társadalmilag és kulturálisan is széttördelt Európa lehet-e egységes? Vona Gábor festette le eképpen Krynicában felszólalva az Európai Unióban uralkodó állapotokat.

A Jobbik elnökének helyzetértékelése tökéletesen beleillett a 27. Krynicai Gazdasági Fórum összképébe. Különösen a lengyel felszólalók fogalmaztak meg erős bírálatot Brüsszellel szemben. Andrzej Duda államfő arra figyelmeztetett, hogy a többsebességű tendenciák elmélyülése az Európai Unió végét jelentheti. Brüsszel protekcionizmusát és az Emmanuel Macron által hangoztatott terveket ostorozta Mateusz Morawiecki pénzügyminiszter. A köztársasági elnök kabinetfőnöke, Krzysztof Szczerski arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nyugat szemében Közép-Európa minden rossz megtestesítője, míg a baloldali exkormányfő Leszek Miller az eurózónán kívül maradók marginalizálásától óvott. Arra, hogy térségünk az Európai Unió perifériáján reked, a szakértők többsége is figyelmeztetett. Az Európa jövőjéről folyó vitákat hallgatva tehát megalapozottnak tűnik Vona Gábor lapunknak hangoztatott elképzelése, miszerint a Jobbik szinte minden lengyel párt felé megtalálhatja az utat. A bérunióról szóló elképzelések népszerűsítése és támogatók szerzése mellett ezért is utazott Krynicába, ahol a minden eddiginél több, 3850 vendég és mintegy 600 újságíró a varsói Keleti Kutatások Intézete és az általa felkért partnerek 300 feletti programja között válogathatott. „Itt két nap alatt két havi munkát lehet elvégezni, ezért meglepő, hogy a magyar kormány idén milyen alacsony szinten képviselteti magát” – jegyezte meg a Jobbik elnöke, aki először kapott meghívást Krynicára.  

A már említett marginalizálódás megakadályozásának valóban komoly terepe Krynica, eszköze pedig a visegrádi együttműködés. Az összefogás ugyanis megkerülhetetlenné teszi Közép-Európát, amely a régiós piac racionalizálásával, a szerepek leosztásával, egyes területek működésének összehangolásával és nem utolsó sorban az infrastruktúra fejlesztésével is erősítheti versenyképességét. Feltéve, hogy a marginalizálódástól félve nem fordulnak el Közép-Európától. Az egységes fellépés kulcsa emellett, hogy képesek lesznek-e ezek az országok felsorakozni a térség mozdonyának számító Lengyelország mögé.

Balázs Péter volt külügyminiszter szerint Lengyelország válaszúton van, hiszen érzi annak a felelősségét, hogy a brexittel a centrumon, az eurózónán kívüli legnagyobb ország maradt. E kettős kötődést jelképezi szerinte egyrészről a weimari háromszög, másrészről az egyre kevésbé működő V4. „Varsó e vonalon manőverez, de lassan döntenie kell, s míg Tusk alatt e két irányt összhangban tudta tartani, addig most egyre látványosabban bezárkózik, s vonul a durcás, a magyarhoz hasonló álláspontba” – fogalmazott lapunknak Balázs Péter.  A magyar és a lengyel pozíciókat nagyon hasonlónak látja lapunknak nyilatkozva Vona Gábor, nem zárva ki ugyanakkor, hogy adott esetben Varsó még a mag Európa mellett dönthet. A politikus felhívja a figyelmet a két ország súlya közötti különbségre. „Lengyelország esetében felmerülhet, hogy az Európát irányító nagy játékosok közé kerüljön, míg Magyarország esetében ilyen stratégia nem létezik” – fogalmazott a Jobbik elnöke, megjegyezve, hogy a Varsónak ehhez össze kell hangolni a régiós törekvéseket. Ezt a politikus szerint nem segíti a lengyel politika különösen orosz irányban tapasztalható hiszterizáltsága. „Varsó az egyenlő távolságtartás elvét követve válhat a régió igazi vezetőjévé, s így találhat saját, önálló hangot Kelet-Közép-Európának” – véli Vona Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.