Netanjahu fia antiszemita tartalmú mémet osztott meg

Az izraeli miniszterelnök fiát még a Ku-Klux-Klan korábbi vezetője is megvédte.

Földi Bence
2017. 09. 10. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros Györgyöt, gyíkembert és egy antiszemita propagandából ismert, zsidókra vonatkozó képet tartalmazó mémet osztott meg Facebook-oldalán Jair Netanjahu, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia – írja a Háárec.

A mém egy összeesküvés-elméletet ábrázolt, amely szerint a magyar származású amerikai tőzsdespekuláns mozgatja a gyíkembereket, akik a zsidókat, ők pedig a Netanjahu család elleni támadások vezéralakjait, így Ehúd Olmert korábbi miniszterelnököt és két, Netanjahu-ellenes tüntetésszervezőt. A zsidókat a „vidám kereskedő” képével illusztrálták, azzal a rajzzal, amely antiszemita propagandakiadványok gyakori szereplője.

David Duke, a Ku-Klux-Klan korábbi vezetője elismerően tweetelt Jair Netanjahu tettével kapcsolatban. Duke egyébként az amerikai elnökválasztási kampány alatt Donald Trump republikánus jelöltet támogatta, aki nem győzött elhatárolódni a KKK-tól. Az izraeli miniszterelnök mellé állt az amerikai neonáci portál, a Daily Stormer is, amely „nagyszerűnek” nevezte a mémet, Jair Netanjahut pedig „abszolút tesónak”.

A mémet egyébként nem Jair Netanjahu találta ki, hanem egy cionista „mémgyár” Facebook-oldalán jelent meg először. A Háárec cikkének megjelenését követően a miniszterelnök fia tagadta, hogy antiszemita lenne, sőt a lapot vádolta meg ezzel. Az izraeli ellenzék vezetői tiltakoztak a mém megjelenése ellen, amit az izraeli demokrácia egyik mélypontjának tartanak.

Emlékezhetünk, közvetlenül Netanjahu júliusi, budapesti látogatása előtt tűntek el Budapest utcáiról a magyar kormány sorosozó plakátjai, amelyek sokak szerint antiszemita érzületre játszottak rá. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke akkor úgy fogalmazott, fájdalommal fogadták, hogy Izrael visszavonta budapesti nagykövetségének közleményét, amely elítélte a kampányt. Arra kérte a két politikust, hogy segítsenek a magyar zsidóságnak abban is, hogy ne osszák meg a diaszpórát, támogassák küzdelmüket a teljes asszimilációval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.